20.9 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalUn marinar roman, luat ostatic de rebelii houthi in Marea Rosie

Un marinar roman, luat ostatic de rebelii houthi in Marea Rosie

in:

Stiri pe acelasi subiect

Un marinar roman se afla printre cei 25 de ostatici prinsi de rebelii houthi din Yemen, care au capturat o nava cargo detinuta de britanici si operata de japonezi in sudul Marii Rosii. Israelul descrie incidentul drept un „act de terorism iranian” cu consecinte asupra securitatii maritime internationale, relateaza Reuters, informeaza News.ro.

Rebelii houthi au afirmat ca au capturat o nava in zona respectiva, dar au descris-o ca fiind israeliana. „Tratam echipajul navei in conformitate cu principiile si valorile islamice”, a declarat un purtator de cuvant al grupului, fara a face referire la Israel.

Rebelii houthi, aliati ai Teheranului, au lansat salve de rachete cu raza lunga de actiune si drone impotriva Israelului, in semn de solidaritate cu militantii palestinieni Hamas care lupta in Fasia Gaza. Cel mai inalt purtator de cuvant al guvernului japonez a confirmat luni capturarea navei Galaxy Leader, operata de Nippon Yusen, adaugand ca Japonia face apel la rebelii houthi, solicitand in acelasi timp ajutorul autoritatilor saudite, omaneze si iraniene pentru a lucra la eliberarea rapida a navei si a echipajului sau. „Condamnam ferm astfel de acte”, a declarat secretarul-sef al cabinetului Hirokazu Matsuno intr-o conferinta de presa. Printre membrii echipajului nu se afla niciun cetatean japonez, a precizat acesta.

Galaxy Leader este detinuta de o companie inregistrata sub numele Ray Car Carriers, cu sediul in Isle of Man, care este o unitate a Ray Shipping, infiintata la Tel Aviv, potrivit datelor LSEG.

Compania japoneza Nippon Yusen (9101.T), cunoscuta si sub numele de NYK, a declarat ca a infiintat un grup de lucru pentru a colecta mai multe informatii, inclusiv cu privire la siguranta celor 25 de membri ai echipajului, care provin din Filipine, Bulgaria, Ucraina, Romania si Mexic. Nava, un transportor de masini, se indrepta spre India dinspre Europa fara incarcatura, a declarat un purtator de cuvant.

Saptamana trecuta, liderii Houthi au declarat ca fortele lor vor efectua noi atacuri asupra Israelului si ca ar putea viza nave israeliene in Marea Rosie si in stramtoarea Bab al-Mandeb.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version