Secretele materiei intunecate vor fi descoperite: Sonda europeana Gaia va fi lansata pe 19 decembrie! VIDEO

29

Sonda europeana Gaia va fi lansata pe 19 decembrie pentru a monitoriza aproximativ 1 miliard de stele si pentru a descoperi secretele materiei intunecate, informeaza dailymail.co.uk.

Sonda Gaia, care va alcatui, totodata, o harta in 3D ce va include circa 1 miliard de stele, va revolutiona stiinta astronomiei, afirma oamenii de stiinta, care au anuntat cu aceasta ocazie pornirea cronometrului oficial de dinainte de lansare.

Gaia, o sonda spatiala cu o greutate de doua tone, a fost construita cu un buget de un miliard de euro si va fi lansata pe 19 decembrie cu ajutorul unei rachete rusesti Soyuz, de la Centrul spatial european din Guyana franceza.

Misiunea Gaia, care va avea o durata de cinci ani, are urmatoarele obiective principale: descoperirea unor corpuri ceresti pana acum necunoscute, inclusiv stele care explodeaza, dar si a unor planete care orbiteaza in jurul altor stele si a asteroizilor.

Materia intunecata este o substanta invizibila care tine galaxiile impreuna, dar ea nu poate fi detectata decat prin observarea efectelor ei gravitationale.

Energia intunecata este o stranie forta de propulsie care pare sa fie profund conectata la structura Universului si care face ca galaxiile sa se indeparteze unele de altele cu o viteza accelerata.

Gaia va fi capabila sa detecteze sisteme solare indepartate, cu planetele lor aferente, dar si alte corpuri mai apropiate de Terra, precum asteroizii, care pot deveni periculosi atunci cand orbitele lor se intersecteaza cu cea a planetei noastre.

Sursa: mediafax.ro