18.5 C
București
joi, mai 23, 2024
AcasăSocialSanatateSinguratatea, la fel de periculoasa pentru sanatate ca 15 tigari pe zi

Singuratatea, la fel de periculoasa pentru sanatate ca 15 tigari pe zi

in:

Stiri pe acelasi subiect

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a emis un semnal de alarma cu privire la amenintarea globala la adresa sanatatii cauzata de singuratate si solicita interventii imediate. Potrivit OMS, impactul singuratatii asupra ratei de mortalitate este comparabil cu cel al fumatului a 15 tigari pe zi. OMS a instituit o comisie internationala, compusa din 11 membri, incluzand avocati si ministri guvernamentali din diverse tari.

Scopul acestei comisii este de a analiza si de a dezvolta strategii eficiente pentru a contracara impactul negativ al singuratatii asupra sanatatii globale. Aproximativ unul din patru persoane in varsta se confrunta cu izolarea sociala in aproape toate regiunile lumii. In randul acestora, singuratatea este asociata cu un risc cu 50% mai mare de a dezvolta dementa si un risc cu 30% mai crescut de boli coronariene sau de accident vascular cerebral.

Nici cei tineri nu au scapat de efectele singuratatii. Intre 5% si 15% dintre adolescenti experimenteaza sentimente de singuratate, iar estimarile subestimeaza probabil cifrele reale. In Africa, 12,7% dintre adolescenti se simt singuri, in comparatie cu 5,3% in Europa.
Singuratatea a devenit o problema cu atat mai presanta din cauza pandemiei COVID-19, care a determinat oprirea activitatilor economice si sociale. Izolarea a amplificat in mod semnificativ sentimentul de singuratate.
Conform New York Post, riscurile asociate singuratatii sunt comparabile cu cele ale fumatului a 15 tigari pe zi si depasesc chiar cele asociate cu obezitatea si inactivitatea fizica. Din acest motiv, profesionistii din domeniul sanatatii subliniaza necesitatea urgenta de a aborda singuratatea ca pe o problema serioasa de sanatate publica.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version