14.1 C
București
vineri, mai 24, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalAvertismentul unui cunoscut jurnalist: ”Lumea unipolara pe care Statele Unite au condus-o,...

Avertismentul unui cunoscut jurnalist: ”Lumea unipolara pe care Statele Unite au condus-o, nu mai e valabila!”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Tineri din România și Bulgaria îi vor invita la vot pe bucureșteni

„Vote, Please!” este un proiect Erasmus+ are o durată...

A fost creat primul ”copil” cu Inteligență Artificială

A fost creat primul ”copil” cu Inteligență Artificială. Inovația...

Noua specializare a elevilor ruși: pilotarea dronelor!

Elevii din Rusia vor învăţa despre tehnologia dronelor pentru...

Lumea trece prin schimbari majore, iar ordinea mondiala stiuta de noi se schimba pe zi ce trece. Pandemia si conflictele militare din Ucraina si Palestina sunt doar cateva din mutarile care vor reaseza controlul global. Jurnalistul Oreste Teodorescu a declarat la newspodcast-ul cu jurnalistul Sorin Manea ca lumea unipolara condusa de amerciani s-a terminat:

Pandemia si razboiul! Miscarile in avans ale Noii ordini mondiale!

Sorin Manea: Acum da-mi voie la basca sa mai mai aduc o intrebare. Ne lungim. Da, cred ca e interesant. Cred ca oricine isi pune intrebarea asta pe care mi-o pun eu acum, te-ai referit la miscarile astea in avans? Crezi cumva ca miscarile astea in avans cuprind si pandemia?

Oreste Teodorescu: Da. Nu, nu am nicio dovada, alta, decat sirul logic al evenimentelor.

Sorin Manea: Si atunci chinezii au fost cei care au mutat primii in tot contextul asta.

Sorin Manea: Da.

Oreste Teodorescu: Si rusii au continuat, au preluat-o cu razboiul asta din Ucraina.

Oreste Teodorescu: Si rusii mai tarziu au preluat-o cu Ucraina. Iranienii, aliatii Chinei, au preluat-o un pic mai tarziu cu Israelul.

Sorin Manea: Si am putea noi anticipa cu… De la jocul nostru de oina urmatoarea miscare pe care …

Oreste Teodorescu: Sa ne ajute Dumnezeu si sa speram ca totusi, lumea secolului XXI este mai putin cretina si salbatica decat lumea secolului XX si ca pentru o bucatica de paine in plus si pentru de-ale gurii, asa, la nivel intestinal, sa fim dispusi sa scaldam iarasi planeta in sange. Adica eu sper foarte mult in generatiile noi si in tinerii astia care sunt mai destepti decat noi, ca nu vor mai musca cu atata naivitate predicatele sangeroase ale razboiului si ca, inevitabil, si cei care ne guverneaza vor trebui sa gaseasca o reteta a fericirii posibila pentru toata lumea. Si deja se vorbeste de lume bipolara, multipolara.

E clar ca lumea unipolara pe care Statele Unite au condus-o astia 30 de ani de la momentul 90 incoace nu mai e valabila. Si atuncea probabil ca se va redesena harta geopolitica a lumii cu mai multe centre de putere si cu mai multe interese si eu sper din tot sufletul sa prevaleze pana la urma, hai sa zicem mai degraba interesul economic decat la ideologic. Si aici China nu-i atat de inspaimantatoare pe cat se prezinta din perspectiva propagandei occidentale, pentru ca ei nu joaca ideologic si militar, pe ei ii intereseaza economic. Si atunci ei, daca isi asigura perimetrul lor, de putere si lasa, pe principiul Deng Xiaoping, ca economia sa functioneze liber, fara sa modifice structura tarilor in care intra yuanul chinezesc.

Aici americanii voiau sa schimbe ideologia, adica asta insemna primavara araba. Ba eu va las dolarii sa circule in Orientul Mijlociu, dar veniti la democratia de tip american. Nu a functionat. Sper. E un deziderat. Nimeni nu poate sa stie cum va fi, dar sper chineziul sa nu fie atat de dement incat, odata cu yuanul si cu tehnologia, si cu economia si cu emergenta lor, sa doreasca sa ne schimbe pe toti, sa ne faca comunistoizi, si d-aia robotei, cum sunt ei pe acolo pe la Beijing, ca nu cred ca va merge.

Au incercat-o si U.R.S.S. n-a mers, ca s-a prabusit. Si atunci sper din tot sufletul ca oricat de nasol ni se intampla noua sa vedem lucrurile din jurul nostru, ele se vor aseza, se vor decanta cumva intr-un joc geopolitic de putere care sa fie convenabil tuturor. Adica hai sa traim toti, fiecare cu traditiile, obiceiurile si libertatile noastre, fara sa ne mai mierlim unii pe altii, pretinzand ca noi avem dreptate.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version