25.7 C
București
duminică, aprilie 14, 2024
AcasăDivertismentDezvoltare personalaSpecialistii spun ca FURTUL e inclus in MENTALITATEA romanesca: Le spunem copiilor...

Specialistii spun ca FURTUL e inclus in MENTALITATEA romanesca: Le spunem copiilor SA NU FURE, dar prima poezie pe care o invata e CATELUS CU PARUL CRET, FURA…!”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Alegerile locale din 5 iunie vor consemna o premieră. Primari dovediți că au furat, că au luat mită, vor fi realeși în funcție de români care spunt tot timpul că ei sunt cinstitiți. O explicație ar fi faptul că de mici suntem învățați să acceptăm furtul și nu avem puterea de a spune NU celor care fură. Mai mult, știm că ne fură dar suntem bucuroși că ne-au făcut și nouă ceva de parcă am fi complicii lor la furat. O slăbiciune păguboasă care ar trebui îndreptată cât mai repede, scrie site-ul romani-buni.info.

Pe Facebook,

10501977_262396907277385_8685068597622740059_n Silviu Magureanu, auditor, a scris:
Furatul, Copiii si Romania
orice parinte isi invata copilul sa nu fure dar prima poezie pe care o invata este “catelus cu paru cret FURA rata din cotet” dupa care urmeaza “Punguta cu doi bani” in care boieru ii FURA cocosului punguta cu cei 2 galbeni.

In balada noastra nationala Miorita avem un exmplu clar de complot pentru a FURA oile
Urmeaza Baltagul … aici copilului i se confirma ca a ucide pentru a FURA o turma de oi nu este chiar o intamplare in Miorita … ci un obicei romanesc …. obiceiuri? FURATUL miresei este cel mai elocvent si exemplele pot continua.

Copii nostri sunt invatati de foarte mici ce este acest FURAT si li se impregneaza in moduri diferite ca acest lucru este un obicei de multe ori cu o tenta distractiva si de aceea toata lumea cunoaste proverbul “cine FURA azi un ou maine va fura un bou” … care datorita rimei provoaca mai degraba zambete decat un nod in gat.

Deci, noi romanii practic ne nastem cu obiceiuri si toleranta fata de o practica care pentru alte popoare sunt subiecte tabu si perpetuam acest obicei pana el devine tabiet.

Inca nu am reusit sa realizam ca daca nu scoatem toate invataturile nocive din viata copiilor nostrii, viitorul va arata la fel … de fapt NE FURAM SINGURI CACIULA … doamne, ce ne mai place acest cuvant!!!!

Tot pe Faceboook, medicul

12106824_10200974731806332_7457883314297795388_n Dan Grigorescu din Brașov a adăugat un comentariu la cele de mai sus: Aş mai contribui cu un mic adagio, dacă îmi este permis… Ca să nu mai vorbim despre expresia pe care o găsim doar în limba română: “mi-am (ţi-ai, şi-a, ne-am, v-aţi, şi-au) furat-o”, care este, mai ales în această perioadă electorală, extrem de actuală.

Până şi înţelesul dat acestei expresii ne culpabilizează mioritic: adică unul mă fură (la modul infracţional, de-a dreptul sau doar contravenţional), iar eu mă consider vinovat că am fost suficient de nedeştept să mă las furat!

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version