12.1 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăSocialSanatateTest de sânge pentru diagnosticarea precoce a cancerului colorectal

Test de sânge pentru diagnosticarea precoce a cancerului colorectal

in:

Stiri pe acelasi subiect

A fost dezvoltat un test de sânge pentru diagnosticarea precoce a cancerului colorectal la persoanele cu risc mediu și asimptomatice, capabil să detecteze corect tumora în 83% din cazuri. Este rezultatul unui studiu publicat în „New England Journal of Medicine”.

„Un pas promițător spre dezvoltarea unor instrumente mai comode pentru detectarea precoce a cancerului colorectal, atunci când este mai ușor de tratat”, declară autorul William Grady, gastroenterolog la Fred Hutchinson Cancer Center.

„Testul ar putea oferi o alternativă pentru pacienții care ar putea respinge opțiunile actuale de screening”, afirmă expertul. Rezultatele provin din studiul clinic multicentric Eclipse, care a implicat aproape 8.000 de persoane cu vârste între 45 și 84 de ani, realizat și finanțat de Guardant Health.

Cercetarea a comparat testul de sânge Shield de la Guardant cu colonoscopia, în prezent „gold standard” pentru screeningul cancerului colorectal. Testul Shield detectează prezența tumorii din ADN, care este eliberat de tumori în sânge, numit ADN tumoral circulant (ctADN). În studiul pe 7.861 de persoane incluse, 83,1% dintre participanții cu cancer colorectal confirmat prin colonoscopie au avut un test de sânge pozitiv pentru ctADN.

Testul a fost mai sensibil pentru cancerele colorectale, inclusiv cancerele în stadiu incipient, și a fost mai puțin sensibil pentru leziunile precanceroase avansate, care se pot transforma în cancer în timp. S-a constatat că sensibilitatea testului de sânge pentru cancerul colorectal este similară cu testele pe probe din fecale și inferioară decât cea a colonoscopiei.

„Cancerul colorectal este destul de comun și poate fi prevenit prin screening, dar doar aproximativ 50% până la 60% dintre persoanele eligibile fac aceste teste”, observă Grady. Deși ratele de deces la adulții în vârstă au scăzut, ratele în rândul tinerilor sub 55 de ani au crescut cu aproximativ 1% pe an. Ghidurile actuale recomandă ca persoanele cu risc mediu de cancer colorectal să înceapă un screening regulat la vârsta de 45 de ani.

„Continuăm să vedem persoane tinere cu cancer colorectal, care a devenit al treilea cel mai frecvent cancer la persoanele sub 50 de ani”, explică Grady. „A avea un test bazat pe o prelevare de sânge, ar putea fi o oportunitate de a ajuta mai mulți oameni să se supună screeningului”.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version