„Vote, Please!” este un proiect Erasmus+ are o durată de 17 luni și este un efort comun al Fundației Orenda din Bulgaria și al Asociației Culturale Atelierul European de Artă din România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului – Sector 6.
Proiectul, care va reuni 30 de tineri din cele două țări, are câteva scopuri centrale: creșterea gradului de conștientizare cu privire la cetățenia europeană, promovarea unui act civic semnificativ și participarea la viața socială. Ne propunem, cu sprijinul organizatiilor partenere, să implicăm tinerii în procesele de luare a deciziilor.
Tinerii sunt esențiali pentru drumul către o democrație eficientă, iar includerea lor este necesară pentru evoluția cetățenească.
Oreste Teodorescu (jurnalist) – trainer în proiect
Complicatul an 2024 deschide, atât prin seria de alegeri care se vor desfășura aproape în toată lumea, cât și prin gravele crize sociale și economice, o nouă etapă istorică, marcată de conflicte ideologice, vulnerabilități de securitate, declin demografic și amenințări tot mai concrete de generalizare a războaielor. Europa se șubrezește din perspectiva geopolitică sub presiunea expansiunii Rusiei, amenințările lui Trump ca va restrânge activitățile NATO dacă iese președinte, și mai ales al unui lidership intern mediocru și fără perspectivă. Problemele climatice și pericolul unei inteligențe artificiale scăpate de sub control completează un tablou sumbru. Mă gândesc că doar cunoscând bine lumea în care trăim, istoria și cultura care au stat la baza construcției civilizației noastre, putem să ne păstrăm mintea limpede și alege corect în acest hățiș halucinant dominat de fake news, manipulare și propagandă extremistă. Trăim vremuri istorice în care dacă nu ne dezmeticim, dacă nu începem să participăm activ la deciziile esențiale, riscăm să alunecăm pe o pantă periculoasă. Ca întotdeauna, la vremuri complicate, singurii prieteni rămân credința și știința, adică cunoașterea și alegerea conștientă, iar pentru asta trebuie să cunoaștem trecutul, să înțelegem prezentul pentru a putea știi cum va arăta viitorul.
Vom avea o primă tabără de mobilitate în București, cu accent pe democrație, participare și alegeri. Fiecare echipă națională va organiza apoi cel puțin 4 ateliere pentru 2 grupe de 15 tineri, urmate de evenimente în care vom lucra cu factorii de decizie – persoane implicate activ în viața politică și socială. Al doilea schimb de tineri va avea loc la Varna, pentru a afla despre crearea de campanii eficiente și pentru a încuraja tinerii să voteze. Echipele își vor crea și implementa propriile campanii pentru a ajunge la cel puțin 300 de persoane.
Andreea Hagiu-Robuțu (coach) – trainer în proiect
Anul 2024 va aduce o premieră electorală în istoria României, fiind primul an în care vor avea loc toate tipurile de alegeri – locale, parlamentale, prezidențiale și europarlamentare. Știm că la alegerile din 2020, doar 25% dintre tinerii români au ieșit la vot. Proiectul nostru își propune să îi ajute pe tinerii cu care vom lucra să conștientizeze că au un cuvânt important de spus pentru viitorul lor și al nostru, al tuturor, și că implicarea în societate, inclusiv prin ieșirea la vot, e parte din rolul lor de cetățeni. Vom învăța toate aceste lucruri într-un cadrul nonformal, de învățare experiențială, prin care vom dezvolta abilități de leadership și inițiativă. După aceste ateliere inițiale, tinerii din proiect vor duce mai departe misiunea noastră de conștientizare către alți tineri din comunitățile lor, prin metode similare.
Proiectul va crea un mediu de învățare incluziv în care tinerii defavorizați se vor simți implicați și toți participanții vor înțelege că sunt cetățeni europeni și vor fi mai motivați să fie activi în comunitățile lor.
Obiectivele tangibile includ o broșură, postere și două videoclipuri care împărtășesc rezultatele proiectului, sensibilizează atenția față de vot și conștientizează fenomenul fake news. Aceste resurse vor fi partajate pe rețelele sociale, paginile universităților, biblioteci și cu alte ONG-uri, universități și școli.