-1 C
București
duminică, ianuarie 19, 2025
AcasăACTUALITATEUn nou virus periculos, care se transmite de la om la om...

Un nou virus periculos, care se transmite de la om la om și provoacă febră hemoragică, a apărut în Bolivia

in:

Stiri pe acelasi subiect

Nebunia politicienilor

„Să faci același lucru în mod repetat și să...

Posibile scenarii rezultate în urma atacului iranian asupra Israelului

Este necesar să știm psihologia populațiilor din Orientul Mijlociu,...

Autoritatile au capturat tigari de contrabanda de 40 de milioane de lei

In prima jumatate a anului 2024, autoritatile romane au...

Cercetătorii de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din Statele Unite au descoperit că un virus rar din Bolivia, care poate cauza febră hemoragică, se transmite de la om la om, relatează The Guardian. Noul patogen face parte din familia virusurilor care include și Ebola.

Cercetătorii spun că doi pacienți au transmis virusul Chapare către doi lucrători sanitari în capitala Boliviei, La Paz. Unul dintre pacienți, dar și cei doi medici au murit, ulterior. Până acum, doar o mică epidemie a acestui virus periculos a fost documentat, în regiunea Chapare la aproximativ 600 de kilometri de La Paz, în 2004.

„Am confirmat că un tânăr rezident, medic ambulanțier și un gastroenterolog au contractat virusul după mai multe contacte cu pacienți bolnavi. Doi dintre medici au murit. Credem că virusul se transmite prin contactul cu mai multe fluide corporale”, a declarat Catilin Cossaboom, epidemiolog în cadrul diviziei pentru patogeni și patologii a CDC.

Virusul, ai cărui purtători ar putea fi șobolanii, a făcut transmisia la om de la aceste rozătoare. În general, virusurile care se transmit doar prin fluide corporale sunt mai ușor de controlat decât cele care provoacă afecțiuni respiratorii, precum SARS-CoV-2.

Cossaboom a mai spus că noul virus provoacă febră, dureri abdominale, vomă, sângerări ale gingiilor, urticarie și dureri în spatele ochilor. Având în vedere cantitatea limitată de informații în ce îl privește, nu există încă tratament specific, așa că pacienților nu le poate fi acordată decât îngrijire de bază.

Descoperirile au fost prezentate, luni, la confeirnța anuală a Societății Americane de Medicină și Igienă Tropicală. Cercetătorii spun că este posibil ca virusul să fi circulat deja de ceva ani fără să fie detectat și că poate fi ușor diagnosticat greșit drept febră Denga, un virus cu simptome similare.

Ultimele stiri