20.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalMai multi actionari Microsoft cer demisia lui Bill Gates!

Mai multi actionari Microsoft cer demisia lui Bill Gates!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Mai multi actionari Microsoft au cerut demisia lui Bill Gates din functia de presedinte, fiind contestat de investitori importanti pentru prima data in istoria de 38 de ani a producatorului de software, potrivit mediafax.ro.

Strategia CEO-ului Steve Ballmer, un alt veteran la Microsoft, a fost atacata continuu in ultimii ani de actionari, nemultumiti de performantele companiei si de stagnarea pretului actiunilor, scrie CNBC.

Gates este una dintre cele mai respectate si influente personalitati din industria IT, iar actionarii cu participatii semnificative la Microsoft nu au solicitat pana acum retragerea acestuia.

Contactat de Reuters, un reprezentant al Microsoft a refuzat sa comenteze.

Nu exista informatii legate de intentiile board-ului Microsoft in ceea ce priveste revendicarile celor trei actionari, care controleaza un total de peste 5% din titlurile companiei, potrivit surselor citate.

Bill Gates detine aproximativ 4,5% din actiunile Microsoft si este cel mai mare actionar al companiei.

Actiunile Microsoft au inchis marti la New York in urcare cu 0,9%, la 33,58 dolari, cotatie care plaseaza capitalizarea companiei la aproape 280 miliarde de dolari.

Cei trei actionari sunt ingrijorati ca prezenta lui Gates in consiliul de administratie al companiei impiedica adoptarea unor noi strategii si limiteaza influenta viitorului director general. Microsoft cauta un inlocuitor pentru Steve Ballmer, care a anuntat in luna august ca se va retrage in urmatoarele 12 luni. De altfel, cei trei investitori fac trimitere directa la prezenta lui Gates in comisia speciala desemnata pentru cautarea unui nou CEO.

Totodata, ei sunt nemultumiti ca puterea lui Gates asupra Microsoft este disproportionata in raport cu participatia acestuia la companie. Miliardarul dedica cea mai mare parte a timpului activitatilor caritabile.

Gates avea 49% din actiunile Microsoft in 1986, cand a avut loc listarea la bursa. Cofondatorul companiei vinde aproximativ 80 milioane de actiuni in fiecare an, astfel ca, daca va continua in acest ritm, va iesi din actionariatul Microsoft pana in 2018.

Bill Gates a ramas in plan secund la Microsoft incepand din anul 2000, cand i-a cedat rolul de CEO lui Steve Ballmer. In 2008, Gates a incetat activitatea de zi cu zi la Microsoft, concentrandu-se pe Bill & Melinda Gates Foundation. Fundatia are resurse de 38 miliarde de dolari.

Microsoft este una dintre cele mai mari si profitabile companii din industria IT, cu un profit net de 22 miliarde de dolari in ultimul an fiscal. Cu toate acestea, operatiunile de baza – sistemul de operare Windows si suita de software Office – sunt afectate de declinul PC-ului traditional odata cu raspandirea rapida a smartphone-urilor si tabletelor, piata dominata de Google, Apple si Samsung.

Ultimele stiri