30.7 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăEconomieRomgaz a vandut 15% din actiuni! Statul a atras peste 380 milioane...

Romgaz a vandut 15% din actiuni! Statul a atras peste 380 milioane euro!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Crima cu tenta politica in cartierul Aviatiei din Bucuresti

Scene de groaza in cartierul Aviatiei din Bucuresti unde...

Se anunta ninsori slabe in Bucuresti si in tara

Se anunta ninsori slabe in Bucuresti si in tara...

Romgaz a vandut 15% din actiuni cu pretul de 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 382,8 milioane euro).

Oferta s-a incheiat joi, iar pretul a fost fixat la 30 lei pentru o actiune, aproape de nivelul superior al intervalului stabilit, rezultand un cost de 9,25 dolari pentru certificate de depozit (GDR-uri) vandute pe piata de la Londra.

Astfel, in cadrul ofertei, micii investitori de retail au cumparat la preturi de 28,5 lei (5% discount acordat pentru subscrierile din primele cinci zile ale ofertei) si 29,1 lei (3% discount pentru subscrierile din a sasea zi a ofertei).

Statul a lansat pe 22 octombrie oferta prin care a scos la vanzare 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe actiune, estimand ca va obtine intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).

Astfel, suma atrasa se apropie de valoarea maxima vizata.

Aproximativ 40% din actiunile si certificatele globale de depozit din cadrul ofertei au fost vandute institutiilor si publicului din Romania si 60% investitorilor institutionali din afara Romaniei.

La pretul stabilit, de 30 lei, capitalizarea de piata a companiei este de 11,6 miliarde de lei (3,6 miliarde de dolari).

Investitorii institutionali din Romania au primit 20% din oferta, iar o institutie financiara internationala 13% din total.

Potrivit reprezentantilor statului, investitorilor institutionali straini le-au fost alocate 11% din actiunile vandute in oferta.

Tranzactiile cu GDR-urile pe Bursa de la Londra sub simbolul „SNGR” si tranzactiile de actiuni pe bursa de la Bucuresti, sub simbolul „SNG” sunt planificate sa inceapa la 12 noiembrie.

In urmare a ofertei, Ministerul Economiei va detine aproximativ 70% din actiunile Romgaz, iar 14,9% apartine Fondului Proprietatea.

Sursa: mediafax.ro

 

Ultimele stiri