23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăACTUALITATEAdevarul despre Nicusor Dan: Impins de la spate de cercurile de interese...

Adevarul despre Nicusor Dan: Impins de la spate de cercurile de interese ale Rusiei si oameni cu afaceri in Panama!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rise Project face dezvaluri de senzatie despre legătura lui Nicuşor Dan cu cercurile de afaceri în domeniul imobiliar sau financiar, plus IT, din Bucureşti. De altfel, lista finanţatorilor campaniei electorale – de la Emag la Zitec – subliniază susţinerea de care acesta se bucură în rândul deţinătorilor de capital, inclusiv şi mai ales străin. Ceea ce nu se ştia era în ce fel şi cât de profund sunt implicate cercurile financiare în campania electorală a lui Nicuşor Dan.
Dezvăluirea Rise Project, potrivit căreia Matei Păun, şeful campaniei candidatului Uniunii Salvaţi Bucureştiul, apare în Panama Papers cu un offshore în Seychelles, a confirmat legăturile strânse dintre Dan şi aceste cercuri. În plus, a oferit o perspectivă nouă şi neaşteptată privind substratul lor politic. Într-adevăr, este mai mult decât penibil ca un candidat definit ca radical anti-corupţie să-şi lase campania pe mâna unui speculator şi evazionist financiar. Ce încredere putem avea, în aceste condiţii, că Nicuşor Dan, odată ajuns primarul Bucureştiului, nu va proceda în acelaşi fel împreună cu băieţii deştepţi din jurul său? Imaginea scurgerii banilor publici către paradisuri fiscale bate la ochi.
După cum a declarat Nicuşor Dan însuşi: „Vrem să facem dezvoltare imobiliară serioasă în Bucureşti, vrem să aducem investitori serioşi, nu găinăriile şi mica ciupeală”. Faţă de ce ne pregăteşte prietenul lui Păun, într-adevăr, ceea ce s-a furat până acum de la Primăria Capitalei a fost doar ciupeală.
Şi mai ciudată în această afacere este însă legătura strânsă a lui Matei Păun cu cercurile financiare ruseşti. Păun a lucrat o perioadă în Rusia şi, în articolele publicate în presă, a fost în repetate rânduri un apărător vehement al intereselor ruseşti.
Opţiunea sa nu este doar una politică, ci şi financiară. Oficial, Păun este managing partner la BAC Investment, o societate de intermediere financiară româno-belarusă. În această calitate, a obţinut anul trecut o finanţare pentru Romcab de 25 de milioane de euro din partea Băncii Internaţionale de Investiţii, cu sediul la Moscova şi cu afaceri în foste ţări comuniste, inclusiv în România. Legăturile lui Păun cu Moscova sunt, deci, profunde şi aceasta poate să fie o explicaţie a refuzului lui Nicuşor Dan de a-şi face publică propria orientare politică.
Nu neapărat pentru că ar vrea să-şi ascundă simpatiile faţă de Rusia, care totuşi nu pot fi deloc excluse. Poţi numi în poziţia de coordonator al campaniei un rusofil convins fără să împărtăşeşti cu el aceleaşi valori? Nicuşor Dan nu şi-a definit însă un cerc financiar prea coerent din punct de vedere ideologic. Deocamdată, el ia bani de la cine oferă (şi numai de la băieţi cu bani mulţi).
Acesta este motivul pentru care nu poate să spună care este direcţia sa ideologică. Este însă cel mai probabil că, având în vedere influenţa lui Matei Păun asupra sa, interesele pro-ruse vor predomina. Aceasta este de altfel şi tendinţa „firească” a tuturor partidelor radicale din Europa, de la Frontul Naţional la Podemos şi Syriza, ca să le pomenim doar pe cele mai spălate. Toate sunt finanţate de Rusia. 

Ultimele stiri