10.2 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăDosarAzi e respectat antreprenor care previne inselaciunile in afaceri. Inainte a testat...

Azi e respectat antreprenor care previne inselaciunile in afaceri. Inainte a testat tot ce e mai rau! Invataturile lui Adrian Dragomir pentru neinitiati!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Adrian Dragomir, fondatorul Termene.ro, platforma de business intelligence din Romania, vorbeste pentru prima data despre inceputurile sale de business si cum a ajuns de la un pierde vara plin de el in anii tineretii la un afacerist de incredere in vremurile noastre. 

„Am vorbit pentru prima oara public despre experiente si amintiri dureroase pentru mine. Despre ce a fost greu, despre traume si abuz, despre incercari, despre ignoranta si cunoastere, despre naivitate si intelepciune. Un pachet care devine mai usor de dus atunci cand il rostesti. Mereu mi-am dorit sa spun povestea completa a vietii mele si cred ca acum sunt intr-un moment de evolutie personala in care pot vorbi deschis despre orice. Povestea mea, fara perdea, e cunoscuta de toti partenerii mei. A fost important pentru mine, in spiritul valorilor mele, sa fiu radical transparent cu voi toti, la inceputul unui nou capitol din viata mea, pe care urmeaza sa il dedic in totalitate AI-ului Pentru cei care poate au impresia ca ”I make it look easy”, credeti-ma ca nu a fost deloc ”easy”. Mai jos gasiti poate cel mai greu podcast din viata mea. M-as bucura sa ajute. Pana la urma, e mai bine sa inveti din greselile altora decat din propriile tale greseli” – Adrian Dragomir, fondator Termene.ro.

A facut Liceul militar

„Liceul militar este un context care mi-a schimbat viata. Este fundamentul a tot ceea ce sunt astazi. Lucrurile bune pe care le am astazi in viata mea au plecat de acolo. In liceul militar am invatat sa ma spal pe dinti, ce inseamna cu adevarat leadership-ul, partea de comunicare, la trezitul de dimineata. Acolo s-au pus, usor-usor, bucatile unui antreprenor fara sa stiu ca invat antreprenoriat, leadership, valori, comportamente sanatoase, principii pe care pana atunci nu aveam de unde sa le am. Daca nu ar fi fost liceul militar, viata mea ar fi fost un esec grandios. Acolo a inceput antreprenoriatul. Saream gardul, cumparam parizer si cate 20 de franzele, faceam 40 de sandwich-uri si, cu 100.000 investiti in fiecare zi, vindeam cu 5.000 de lei un sandwich si faceam 200.000 de lei in fiecare zi, 100.000 de lei profit in bani vechi. Si asta zi de zi”, povesteste acesta.

A dat de bani si a renuntat la liceu

„In anul III am renuntat la liceu pentru ca fata cu care eram intr-o relatie inca de cand intrasem la liceu a primit o mostenire de la bunica ei. In momentul in care am dat de bani, efectul a fost foarte pervers pentru mine. Efectiv am luat-o razna. Mi-a intrat in cap cuvantul ca eu pot sa fiu patron. Eu si prietena mea de atunci ne gandeam cum sa multiplicam banii. Si mi-a intrat in cap ca pot sa fiu si un jucator bun de poker. A fost dezastru total. Intr-un an de zile s-au dus si banii. N-a mers nici cu poker-ul. Fiasco total pe toate planurile si foarte rapid. Pe langa faptul ca am facut un salt de la zero la foarte multi bani si inapoi la nimic s-a mai intamplat ceva foarte periculos – am prins gustul banilor nemeritati”, completeaza acesta.

De altfel, decizia de a renunta la liceul militar a fost extrem de proasta si „l-a bantuit zeci de ani”. „A fost o decizie proasta, cu rezultate bune pe termen scurt. Si asta e extrem de periculos in viata. Trebuie sa fim foarte atenti la calitatea deciziilor noastre si sa nu ne lasam pacaliti de decizii proaste care au rezultate bune sau sa ne lasam viciati de decizii bune care au rezultate proaste si sa nu mai luam deciziile alea bune doar pentru ca intr-un anumit context, moment s-a intamplat sa nu iasa asa cum ne doream noi”, afirma acesta. Dupa liceul militar si o incercare esuata de a castiga bani din poker, Adrian Dragomir a ales sa-si incerce norocul si peste hotare.

Boschetar in Praga

„Am stat 3 saptamani in gara in Praga, am dormit pe cartoane, in parc, mi-am luat multa bataie de la politie noaptea, am invatat mersul trenurilor, am invatat locurile unde gaseai cele mai multe chistoace de tigari, ma spalam la un robinet de pe peron”, rememoreaza el. „Foarte curand am intrat si eu in lumea lor. Faceau licitatii pe eBay, vindeau lucruri pe care nu le aveau. Am inceput sa fac si eu alaturi de ei bani. Foarte repede am migrat de la povestea cu licitatiile la carduri, am ajuns sa copiez datele de carduri online. Rulam programe de hacking, dupa care procesam datele de pe carduri si scoteam banii de la bancomate. Din nou, drum scurt, mai multi bani, mai multa libertate, mai multe optiuni”, spune Adrian Dragomir. 

Lumea banilor facuti usor, ilegal, imoral

„Ce m-a speriat cel mai mult e ca vedeam oameni care traiau in lumea aia si nu aveau niciun gand sa plece de acolo – lumea banilor facuti usor, ilegal, imoral. M-au speriat si drogurile foarte tare. Iar al treilea element care m-a facut sa inteleg ca e cazul sa ma opresc a fost copilul”, precizeaza acesta. Dupa experienta din Praga, Adrian Dragomir s-a reintors in tara, a dezvoltat cateva afaceri locale, insa norocul nu i-a suras nici de data aceasta.

„Am cumparat un bar, am dezvoltat o retea de cartier pe care extins-o in Ploiesti. Parea ca asta voi face toata viata. N-a fost asa. Destul de repede, lucrurile s-au stricat in 2007. Dupa moartea tatalui meu, foarte repede m-am distrus psihic. Mi-am pierdut sensul in viata. Asta m-a marcat. Am renuntat la tot ce aveam prin tara si m-am hotarat ca vreau sa urmez o cariera de poker profesionist. Am plecat din tara cativa ani, am petrecut si am vizitat 3 continente, unde am jucat poker profesionist. Poker-ul mi-a dat sansa de a construi ceva foarte fain si doar pe meritele mele. Poker-ul a sadit pentru mine importanta deciziilor. Sa nu te uiti la efectele deciziilor tale, pe care de cele mai multe ori nu le poti controla, ci la modul in care iei decizii”, continua acesta.

Arestat in 2011

 La reintoarcerea sa in tara, in 2011, a fost arestat pentru activitatile ilegale desfasurate in Praga, primind o condamnare de 4 ani, din care a executat 2 ani si 7 luni.

„Cea mai grea noapte a vietii mele a fost prima noapte de arest. Am procesat intr-o noapte toate deciziile care m-au dus acolo. Acolo a inceput cu adevarat toata transformarea si toate mecanismele astea care m-au adus sa inteleg piata si lumea asa cum o inteleg astazi. Acolo am inteles, in saptamanile care au urmat, ca am avut de ales. Sa n-ai libertate este infiorator. Este imposibil sa treci printr-o astfel de experienta fara sa iesi altul. Am invatat un lucru extrem de valoros – rabdarea. Pana atunci nu aveam rabdare. Prima zi de libertate a fost infioratoare. Teroare absoluta. Mi-a luat cateva saptamani bune sa-mi revin din socul libertatii. Eu am iesit de acolo foarte hotarat legat de cine sunt, ce vreau sa fac si cum vreau sa-mi traiesc restul vietii. Motivatia mea de atunci e absoluta si de neclintit”, povesteste acesta.

Tot in arest, Adrian Dragomir a conturat si primele idei despre urmatoarea sa afacere – Termene.ro.

Din puscarie direct in afaceri

”In momentul in care am iesit, am impartasit initial ideea catre un programator si catre reteaua mea de prieteni si am gasit un investitor care, in perioada de inceput, desi si-a asumat o investitie de cateva mii de euro, a ajuns ca in primii doi ani sa finanteze cu 80.000 euro. Ulterior, prin 2015, am cunoscut-o pe actuala mea sotie si, pentru ca eu prezentam la toata lumea ce fac, Carmen a ales si ea sa investeasca. Ea avea o cariera deja in presa si a venit cu o perspectiva diferita fata de ceea ce vedeam noi”, rememoreaza antreprenorul.

Infiintata in anul 2014, Termene.ro este accesata astazi de peste 120.000 de companii. In 2022, cifra de afaceri a companiei Termene Just a fost de 9,8 milioane lei – crescand cu 50% de la an la an – cu un profit net de 1,2 milioane lei si 30 de angajati.

„O companie intr-o crestere accelerata, cum a fost Termene.ro, are mare nevoie de finantare. Nu poti sa cresti fara finantare. Noi am fost foarte aproape de a falimenta la inceputul lui 2017. Asta a fost si motivul pentru care m-am retras total din ce inseamna administrare pentru ca nu parea ca am educatia financiara sa iau cele mai bune decizii. Drive-ul meu era sa crestem. Nu ma uitam deloc la profit. Singurul meu indicator era cifra de afaceri. Am fost all in. Sotia mea si-a vandut casa. An de an am accesat credite bancare. Nu mi-am imaginat ca o sa ajung sa fiu parte dintr-o poveste cu adevarat de succes. Urmeaza anul asta niste imbunatatiri spectaculoase”, spune el. „Fara educatie continua nu ai nicio sansa in viata asta”, conchide antreprenorul.

Ultimele stiri