Un medicament revoluționar a fost aprobat pentru anumite tipuri de cancer pulmonar, care a reușit să își demonstreze eficacitatea și în spitale, nu doar în testele clinice.
Este o veste bună, care ne interesează pe noi românii în mod special, pentru că la noi, unul din 6 decese este cauzat de cancer. Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces, urmat de cancerul colorectal și cancerul de sân – arată profilul de țară privind sănătatea – România 2023.
Rata de mortalitate prin cancer standardizată în funcție de vârstă a fost cu 7 % mai mare decât media UE în anul 2019 și a avut un progres foarte modest față de anul 2011 comparativ cu media UE.
Din aceste motive, pacienții români au nevoie de acces la medicație inovativă, deși am văzut în ultimii ani că este tot mai greu.
România este pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte timpul de aşteptare a pacienţilor pentru a avea access la medicamente de ultimă generaţie. Aceste medicamente, deși unele scumpe, salvează vieți. Lorlatinib este o moleculă aprobată la finalul anului 2022 în Europa și care reușește în viață reală să aibă rezultate extraordinare.
Potrivit ziariștilor italieni de la Corriere de la Sera, noua terapie poate bloca timp de mai mulți ani avansarea cancerului pulmonar la pacienții care se află deja în faza metastazelor cerebrale. Cu toate acestea, noul medicament nu poate fi administrat tuturor persoanelor care au cancer pulmonar.
El poate fi, de fapt, destinat unui grup care are caracteristici foarte bine definite. „În primul rând, pacienții cu tumori ALK-pozitive sunt, în medie, tineri, în mare parte sub 50 de ani.
În Italia, doar 5% dintre pacienți pot lua acest medicament. Însă, așa cum spuneam, rezultatele sunt spectaculoase. Există un răspuns în 50% din cazuri. Și este un rezultat excepțional chiar dacă se adresează doar unei categorii. Este dovada faptului că se poate. Și dă speranță acestor pacienți.
În România, în 2022, erau peste 100.000 de oameni care au fost diagnosticați cu un tip de cancer. Așa că toți acești oameni au nevoie de speranță.
Și un vaccin pentru cancerul de piele are șanse să intre anul acesta în stadiul 3 de testare, ultimul înainte de aprobare.
Potrivit Abc News, Vaccinul Wagner TLPO împotriva cancerului a fost testat pe sute de pacienți cu forme avansate de melanom în studiile clinice de fază 2.
Cele mai recente date prezentate la o conferință academică au arătat că aproape 95% dintre persoanele cărora li s-a administrat doar vaccinul erau încă în viață la trei ani după începerea tratamentului și 64% erau încă fără semne de boală.
Printre cele mai avansate forme de melanom, supraviețuirea fără boală după trei ani pentru persoanele cu boală în stadiul III a fost de 60% în grupul tratat numai cu vaccin, comparativ cu aproximativ 39% în grupul placebo. Așadar, există speranță! Și asta este extrem de important.
sursa: tvrinfo.ro