Acasă Cultura 11 tari europene vor asculta la radio muzica romaneasca

11 tari europene vor asculta la radio muzica romaneasca

27

orchstra-nationala-radioMelomanii din unsprezece tări europene vor asculta pe posturile publice de radio concertul extraordinar de muzică clasică românească desfăşurat la Sala Radio vineri, 1 februarie. În Danemarca, Germania, Spania, Croatia, Portugalia, Estonia, Letonia, Bulgaria, Grecia, Turcia, Norvegia, vor fi difuzate lucrări reprezentative, semnate de mari compozitori români, din păcate mult prea rar dăruite publicului live.

Orchestra Natională Radio condusă de dirijorul său principal, Tiberiu Soare, va interpreta Simfonia a II-a în la major, op.17, creatie a lui George Enescu, dar şi lucrări apreciate semnate de Constantin Silvestri (Concert pentru flaut şi orchestră), Sigismund Todută (Passacaglia pentru flaut şi orchestră) sau Paul Constantinescu (Toccata pentru flaut şi orchestră), în orchestratia lui Ioan Dobrinescu.

Invitatul special al serii este flautistul Ionut Bogdan Ştefănescu, care a studiat cu cei mai importanti profesori din tară şi străinătate, a acumulat un număr impresionant de concerte peste tot în lume şi este singurul artist din România detinător al unui flaut din aur de 18k, creatie a companiei japoneze Muramatsu.

Concertul este cuprins în stagiunea Euroradio – schimb international de programe audio de înaltă calitate initiat de European Broadcasting Union – în seria concertelor „A la carte”.

Evenimentul punctează şi împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Constantin Silvestri – a cărui activitate se leagă de toate institutiile muzicale importante din România, dar care a dirijat şi Filarmonica din Londra, Orchestra Simfonică din Chicago şi alte ansambluri celebre din lume. De asemenea, tot în acest an se comemorează 50 de ani de la disparitia lui Paul Constantinescu, compozitor care a creat numeroase lucrări simfonice, vocal-simfonice, corale, muzică de film.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos