Alexandru Mazare, fratele lui Radu Mazare si fost deputat PSD, a fost condamnat definitiv, marti, de Inalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani inchisoare cu executare intr-un dosar de coruptie legat de construirea de locuinte sociale in campusul „Henri Coanda” din Constanta.
Initial, la instanta de fond, Alexandru Mazare fusese achitat pentru complicitate la luare de mita, avand de platit doar o amenda penala de 5.000 lei pentru fals in declaratiile de avere, insa un complet de cinci judecatori de la ICCJ a admis apelul DNA si a decis ca fostul parlamentar sa primeasca trei ani de inchisoare cu executare, fiind mentinuta si amenda penala.
De asemenea, magistratii au dispus confiscarea de la Alexandru Mazare a sumei de 80.000 de euro, primiti ca mita, el avand de platit si cheltuieli judiciare de 10.000 lei.
In acelasi dosar, judecatorii au decis incetarea procesului penal impotriva lui Radu Mazare si omului de afaceri Morgenstern Avraham.
Radu Mazare se afla in prezent in penitenciar, unde executa o condamnare de noua ani de inchisoare primita intr-un alt dosar.
Acuzatiile din acest dosar au legatura cu programul de construire de locuinte modulare grupate in campusul social „Henri Coanda”, lansat in anul 2011 si aprobat prin hotarare a Consiliului Local Constanta.
„Pe fondul demararii acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, in calitate de reprezentant al unei societati comerciale, a dorit sa isi asigure castigarea licitatiei ce urma sa fie organizata. Astfel, in cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanta, Mazare Radu Stefan, suma totala de 175.000 de euro, pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea licitatiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro)”, sustinea DNA.
Potrivit procurorilor, din suma totala de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferati catre contul personal al primarului Mazare si 80.000 de euro catre contul pus la dispozitie de fratele sau, Alexandru Mazare, ambele deschise la o banca din Israel. Banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati offshore deschise la banci din strainatate, afirma anchetatorii.
„In schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazare Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau in sarcina atributiilor sale de serviciu (ex. initierea unor hotarari de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achizitie sau prin care a fost favorizata societatea comerciala reprezentata de inculpatul Morgenstern Avraham)”, mai spun procurorii.
In declaratiile de avere din perioada 2011 – 2012, fratii Mazare nu au mentionat conturile personale deschise la o unitate bancara din Israel si nici sumele de bani virate cu titlu de mita de catre omul de afaceri, potrivit DNA.