Acasă ACTUALITATE A MURIT! Era o legenda a Radioului romanesc!

A MURIT! Era o legenda a Radioului romanesc!

81

Paul Grigoriu, unul dintre cei mai indragiţi şi cunoscuţi oameni de radio, a decedat, vineri noapte, in locuinta sa din Buciumeni, la varsta de 70 de ani, informeaza Realitatea TV.

grigoriuPaul Grigoriu a fost gasit fara suflare in casa sa din Buciumeni. Se pare ca decesul a survenit din cauze naturale.

Nascut la 6 martie 1945, la Bacau, Paul Grigoriu a ajuns sa lucreze in radio dupa ce a renunţat la cariera didactica, potrivit RadioConstanta.ro.

In scurt timp, a ajuns sa se confunde cu imaginea Radioului Public, caruia i-a dedicat viaţa, dupa cum marturisea, intr-un interviu pentru Romania Actualitaţi, in 2009:

Paul Grigoriu. “Radioul inseamna totul! In radio mi-am facut familia, in radio am cunoscut oameni foarte importanţi şi in radio am invaţat ca trebuie sa te masori cu centimetrul inainte sa vorbeşti.”

„Am prins morbul abia la Radio Vacanţa, cand am ieşit din stilul conserva care se practica de obicei. Atunci am inţeles ce inseamna, atunci m-am indragostit. Acolo era alta socoteala. Structura era mai lejera. Faceam interviuri in direct. Acolo era radio” – spunea, intr-un interviu pentru revista Esquire, regretatul Paul Grigoriu.

Absolvent al Facultaţii de Limbi romanice, clasice şi orientale – Universitatea Bucureşti (secţia franceza-spaniola), din 1969 lucreaza la Radiodifuziunea Romana, redacţia emisiunilor pentru strainatate (REPS), secţia franceza. Dupa 1990, este realizator al emisiunii “Matinal” de la Radio Romania Actualitaţi.

Paul Grigoriu. Redactor-şef al Programului III (Radio Romania Tineret) şi – din 1992 – director general adjunct al Radiodifuziunii Romane. Intre octombrie 1994 – septembrie 1995 este director general interimar al Societaţii Romane de Radiodifuziune. Director general adjunct (şef al canalelor naţionale) pana in anul 2002, cand demisioneaza din funcţie.

Cariera jurnalistica a lui Paul Grigoriu este marcata de prestaţiile estivale de la Radio Vacanţa – pana in 1989 – şi de radioprograme precum “Noapte albastra”. Succesul de public – nemaiintalnit pana la el – i l-a adus populara emisiune “Matinal”, al carei iniţiator a fost dupa 1990.

Personalitate de prim-plan a Radiodifuziunii Romane (pentru mulţi chiar o emblema vie a acesteia), Paul Grigoriu a marcat prin prestaţia sa inspirata secţiunea postdecembrista a istoriei radioului romanesc.

Este autorul mai multor volume de proza şi reportaj literar. Debutul sau cu Anatomia unei strazi (Casa editoriala Odeon, colecţia „Inedit“ – Bucureşti, 1992) le propune cititorilor o „galerie de chipuri“ de pe strada Armeneasca a Bacaului, acolo unde, la numarul 40, viitorul megarealizator radio şi-a petrecut, bland şi anonim, copilaria. (Scripta manent. Ghid biobibliografic al scriitorilor din Radio 1928-2004 de Titus Vijeu – Buc., Editura Casa Radio, 2004).

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos