Acasă Finante Acord FMI: Companiile „mici” vor putea plati TVA la incasare

Acord FMI: Companiile „mici” vor putea plati TVA la incasare

36

„Cel mai important in zona de politici fiscale este ca i-am convins pe reprezentantii institutiilor financiare internationale de faptul ca aplicarea TVA la incasare nu va avea impact negativ pe buget, nici macar pe cash-flow pe termen scurt. Am primit acceptul pentru aceasta masura, fara a ni se cere masuri compensatorii pe partea de venituri. Masura va fi bine pregatita administrativ; ea va fi trecuta in ordonanta de guvern de modificare a codului fiscal care va fi adoptata in luna august, urmand sa fie elaborate apoi normele metodologice si ghidul de aplicare”, a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat din Finante, Liviu Voinea.

Pe zona pe care o coordonez, de politici fiscale, discutiile au fost tehnice, deschise si constructive. Partea romana a venit cu lectiile facute, cu documente de pozitie si materiale de suport in limba engleza pe fiecare subiect de discutie, atat pe cele ridicate de FMI si CE, cat si pe masurile propuse de noi – o abordare strict tehnica, de natura sa usureze discutiile si sa le centreze pe analiza de impact a fiecarei masuri in discutie, a mai spus Voinea.

Am convingerea, a mai precizat secretarul de stat, ca negocierile se vor finaliza cu succes, ceea ce va da un semnal pozitiv pe pietele externe.

Masura este asteptata de micile companii care plateau TVA fara sa fi incasat contravaloarea facturilor, ceea ce pentru unele dintre aceste companii era extrem de impovarator.

Plata TVA la incasare va opera in cazul firmelor cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro, cu conditia ca derularea decontarilor sa se faca numai prin sistemul bancar.

„Riscul de flux financiar negativ este zero pe relatia directa intre companii private si este extrem de mic pe relatia cu statul, stimuland statul sa plateasca la timp facturile catre micii intreprinzatori”, a spus reprezentantul MFP. Potrivit acestuia, 92% dintre firmele din Romania au cifra de afaceri sub 500.000 de euro.

„In prezent, o firma A cu o cifra de afaceri sub 500.000 de euro emite o factura catre firma B. Firma A trebuie sa plateasca imediat TVA-ul la stat, iar firma B isi deduce imediat TVA-ul de la stat. Prin implementarea platii TVA-ului la incasare, firma A nu va plati TVA decat la incasarea facturii, iar firma B nu va putea sa isi deduca TVA-ul decat in momentul in care face dovada platii prin banca. Acesta este motivul pentru care nu exista gaura la buget, pentru ca statul nu mai colecteaza imediat de la IMM, dar nici nu mai debiteaza firma mare, care amana platile catre IMM”, mai spune Voinea.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos