17.2 C
București
luni, mai 13, 2024
AcasăStirea zileiAdevaratele provocari energetice ale momentului! Ramane energia nucleara o varianta durabila?

Adevaratele provocari energetice ale momentului! Ramane energia nucleara o varianta durabila?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Conflictele militare tot mai intense in zonele de resurse energetice, vezi Rusia – gaz, si Orientul Mijlociu – titei, determina economistii sa se preocupe tot mai intens asupra resurselor energetice de viitor. Aceste aspecte au facut obiectul discutiilor la Conferinta Internationala ENERGINTELL – care pune accentul pe preocuparile energetice in domeniul securitatii nationale si business intelligence.

EnergIntell – „Preocupari Energetice in domeniul Securitatii Nationale si al Business Intelligence” (https://energintell.fabiz.ase.ro/) a avut loc in perioada 26-27 octombrie 2023, la Bucuresti, Romania, cu scopul de a identifica amenintarile si de a dezvolta solutii in domeniul energiei si al informatiilor.

Atingerea acestui obiectiv a fost posibila prin eforturile comune ale Facultatii de Administrarea Afacerilor in Limbi Straine din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, ale Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazul” si revistei International Journal of Intelligence and CounterIntelligence. Echipa de organizare a fost coordonata de Dr. Mireille Radoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Dezvoltarea productiei de energie nucleara
„As indrazni, asemenea lui Parsifal, sa formulez intrebarile potrivite, in speranta de a ne ghida in cautarea caii dintre ceea ce se doreste si ceea ce este fezabil in situatia geoeconomica actuala. In ce masura optiunea pentru independenta energetica mai este oportuna in aceste zile si pentru care state?
Cate tari europene pot avea o ecuatie de productie interna diversificata si bine echilibrata pentru a putea aspira la aceasta independenta? Versus cat de mult ar trebui sa gandim in termeni de interdependenta si interconectare sanatoasa, cel putin la nivel european, astfel incat posibila periclitare a unei surse de energie sa poata fi rapid suplinita de o alta?
Exista un acord in ceea ce priveste necesitatea de a continua si de a accelera eforturile de implementare a energiilor verzi, dar cum si ce putem face pentru a acoperi drumul lung pana cand energiile regenerabile vor deveni pe deplin suficiente si sustenabile. Resursele de gaze din statele din afara UE pot deveni mai putin viabile si accesibile din diverse motive geopolitice, precum si din ratiuni economice.
Ar putea fi suplimentate prin exploatarea gazelor din Marea Neagra sau chiar a gazelor de sist exploatate prin fracturare hidraulica? Ce impact concret ar avea asupra mediului si care este balanta non-ideologica intre riscuri, costuri si beneficii?
Este dezvoltarea productiei de energie nucleara, fie prin reactoare mari, fie prin reactoare nucleare mici, NuScale, una dintre solutiile disponibile pentru europeni? In ce masura problema energiei este inca o chestiune exclusiva de securitate nationala sau globala si cat de mult este influentata de actori non-statali, economici sau chiar individuali? Unde intervine strategia, unde se intersecteaza interesele economice si vointa companiilor? Si cat de mult influenteaza fluxurile de informatii toate aceste procese?”, a spus Mireille Radoi in deschiderea evenimentului.

Prezentarile si discutiile din 26 octombrie au fost gazduite de biblioteca, o institutie simbol al legaturii inextricabile dintre trecut si prezent. Aula bibliotecii, in care au avut loc prezentarile principale si discutiile ulterioare, are o bogata semnificatie istorica, fiind gandita de primul rege al Romaniei, Carol I, ca nucleu al unei fundatii menite sa educe tinerele generatii.

Conferinta a reunit o serie de experti internationali care au oferit diverse perspective privind intersectia dintre energie, securitate si informatii intr-un peisaj global din ce in ce mai interconectat si mai volatil. In deschidere au luat cuvantul Mireille Radoi, Tanase Stamule, decanul Facultatii de Administrare a Afacerilor, si Jan Goldman, profesor de studii de securitate si intelligence la The Citadel, Carolina de Sud.

Aceste remarci introductive au pregatit terenul pentru o serie de discursuri principale si de paneluri specializate, la care au participat experti din diferite tari si institutii, precum SUA, Belgia, Franta, Israel, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Australia si Romania. Conferinta a inclus 6 prezentari principale, urmate de 14 lucrari grupate im 3 paneluri, o masa rotunda despre evolutiile viitoare, finalizate cu inchiderea lucrarilor la centrala Nuclearelectrica din Cernavoda.

Prezentarile au abordat subiecte de actualitate, cum ar fi manipularea fluxurilor de informatii de catre interesele companiilor si politicile energetice sustinuta de catre Harvey Rishikof de la Asociatia Baroului American, sinergii pentru crearea de comunitati reziliente prin exploatarea sustenabila informatii despre energie de catre Cecilio Ortiz Garcia de la Universitatea din Texas Rio Grande Valley, mediul de securitate al UE de Georgica Panfil de la Colegiul European de Securitate si Aparare, rezilienta energetica in contextul razboiului modern de Gordon Akrap si Ivan Vrdoljak de la Institutul de Cercetare a Razboiului Hibrid din Croatia, sau rolul critic al hidrogenului pentru energia regenerabila din Sudul Australiei, sustinut de Michael Goodsite de la Universitatea din Adelaide.

Dezbaterile din cadrul panelurilor au incurajat o analiza aprofundata pe trei teme majore: inovatiile in materie de securitate in sectorul energetic, strategiile de informatii pentru protejarea resurselor energetice globale si explorarea dinamicii regionale in strategiile energetice si de informatii.

Dialogurile din cadrul panelurilor au inclus discutii critice privind energia, provocarile in materie de informatii, amenintarea terorista la adresa aprovizionarii cu petrol si gaze, conflictele asimetrice, informatii de afaceri pentru securitatea energetica si impactul securitatii cibernetice asupra perceptiei amenintarilor energetice.

Experti precum Vlado Vivoda de la Academia Rabdan, Iulian Chifu de la Centrul pentru Prevenirea Conflictelor & Early Warning, Ovidiu Raetchi de la Euro-Atlantic Resilience Center, Slawomir Raszewski de la University of East London, Shaul Shay de la Institute for Counter Terrorism, Reichman University sau Narciz Balasoiu de la Universitatea de Studii Economice din Bucuresti si-au impartasit pespectivele si au generat dezbateri consistente.

Rezultatele conferintei, inclusiv metodologiile si perspectivele strategice propuse, au ca scop sa contribuie in mod substantial la explorarea conexiunilor dintre domeniul energiei si intelligence. Cele mai bune lucrari prezentate vor fi revizuite si apoi publicate in International Journal of Intelligence and CounterIntelligence.

Dineul de gala a dovedit faptul ca evenimentul a incurajat crearea unei retele de profesionisti dedicati avansarii cercetarii, elaborarii de politici si solutiilor practice pentru unele dintre cele mai presante provocari ale timpului nostru. Concluzia comuna a participantilor a fost ca intentioneaza sa contribuie la dezvoltarea editiilor viitoare.
Pe 27 octombrie, participantii au avut ocazia sa viziteze centrala nucleara din Romania.

La Cernavoda, gazdele de la Nuclearelectrica au sustinut o prezentare despre companie si au aratat Laboratorul de simulare, care a reprezentat ocazia pentru a intelege cum functioneaza centrala si ce scenarii de urgenta sunt luate in calcul.

Ultimele stiri