27.5 C
București
duminică, iulie 7, 2024
AcasăACTUALITATEAdevaratul motiv al vizitei lui Macron: Romania ar cumpara trei submarine frantuzesti,...

Adevaratul motiv al vizitei lui Macron: Romania ar cumpara trei submarine frantuzesti, de jumatate de miliard de euro!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

În cadrul vizitei sale efectuată la Baza „Mihail Kogălniceanu”, Emmanuel Macron a anunțat un plan ambițios pentru modernizarea Forțelor Navale Române. Ulterior, România și Franța au semnat o scrisoare de intenție privind înzestrarea Forțelor Navale Române cu „echipamente navale.

România și Franța au semnat o scrisoare de intenție pentru înzestrarea Forțelor Navale Române cu echipamente de ultimă generație.

Nici Parisul și nici Bucureștiul nu au oferit mai multe informații cu privire la această scrisoare de intenție și ce anume ar viza mai exact.

Desigur, în contextul în care Forțele Navale Române nu dispun decât de două fregate britanice achiziționate la începutul anilor 2000 și modernizate atunci, fregate din clasa Type 22, redenumite Regina Maria și Regele Ferdinand, în rest tehnică sovietică, primul lucru la care presa s-a gândit după anunțul lui Emmanuel Macron a fost programul „Corveta multifuncțională”.

În tot acest context, publicația franceză Opex360, analizând vizita președintelui Emmanuel Macron la București, speculează la posibile discuții cu privire la submarine. Francezii sunt de părere că scrisoarea de intenție ar putea viza acest domeniu și citează declarațiile dese făcute de ministrul Vasile Dîncu în ultimele luni cu privire la submarine.

Sursa citată amintește că încă din 2018 MApN estimase că România ar avea nevoie de cel puțin trei submarine pentru Forțele Navale Române, iar la vremea respectivă chiar se vorbea de submarine germane din clasa Type 214 dezvoltate de nemții de la ThyssenKrupp Marine Systems, care ar fi favorite în acest program. Din lipsă de fonduri nu s-a mai avansat cu discuțiile.

Acum însă, cu război la Marea Neagră și cu o decizie despre creșterea bugetului pe Apărarea la 2.5%, analiștii francezi sunt convinși că România se gândește din nou la submarine. Sursa citată scrie că în cazul în care Franța va oferi sprijin pentru acest domeniu, „Parisul ar putea propune României submarine de atac din clasa Scorpene”.

Sursa citată mai precizează că un alt domeniu care ar putea viza scrisoarea de intenție dintre România și Franța ar fi avioane de patrulare maritimă.

Dimensiunea submarinelor din clasa Scorpene variază între șaizeci și șaptezeci de metri, iar prețul se apropie de jumătate de miliard de euro.

Ultimele stiri