Aeronava prabusita in Rusia a apartinut si BlueAir!

22

Aeronava prabusita in Rusia fusese exploatata timp de 23 de ani de sapte companii aeriene, printre care Blue Air si Air France, fiind implicata si intr-un accident grav in Brazilia in 2001.

Aparatul Boeing 737-500 al companiei rusesti Tatarstan, care a efectuat primul sau zbor in 1990, a fost exploatat initial de compania franceza Euralair Horizons, care a depus bilantul in 2005, iar dupa aceea de Air France vreme de trei ani, conform site-ului AirFleets.fr.

Ulterior a ajuns in flota Uganda Airlines, care l-a exploatat vreme de aproape cinci ani, dupa care a deservit trei ani compania braziliana Rio Sul. A fost dupa aceea detinut de compania romaneasca Blue Air si de Bulgaria Air, inainte de a ajunge in cele din urma la compania ruseasca Tatarstan.

In decembrie 2001, pe vremea cand era exploatata de Rio Sul, aeronava a suferit un accident serios la aterizarea pe aeroportul brazilian Belo Horizonte, insa incidentul nu s-a soldat cu victime, potrivit agentiei rusesti Itar-Tass, care a citat presa braziliana.

In timpul unei ploi abundente, avionul care avea la bord 108 persoane a atins suprafata pistei, s-a ridicat din nou si a revenit brutal pe pista, distrugandu-si o parte din trenul de aterizare. Aparatul a ‘patinat’ pe motorul situat sub aripa stanga de-a lungul a 1,7 kilometri inainte de a se opri de tot. El a suferit ulterior reparatii importante inainte de a fi repus in serviciu.

Sursa: agerpres.ro