26.8 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăSocialSanatateAlerta in toata tara: Secțiile de spitale sunt arhipline cu copii care...

Alerta in toata tara: Secțiile de spitale sunt arhipline cu copii care au insuficiență respiratorie!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Noua specializare a elevilor ruși: pilotarea dronelor!

Elevii din Rusia vor învăţa despre tehnologia dronelor pentru...

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Jumatate din copiii navetisti isi vor plati abonamentele integral din 8 ianuarie

Federatia operatorilor de transport anunta ca elevii din 19...

Dr. Carmen Zapucioiu, medic primar pediatru şi medic specialist în pneumologie pediatrică la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu din Capitală a declarat pentru News.ro că la unitatea de primiri urgenţe ajung zilnic în jur de 400 de copii care au boli respiratorii şi că secţiile de specialitate sunt arhipline. Cei mai mulţi dintre copii rămân internaţi în spital şi au nevoie de oxigen pentru că suferă de pneumonie asociată cu insuficienţă respiratorie. În spital există un centru pentru depistarea agenţilor patogeni care duc la infecţii respiratorii, astfel încât medicul a putut explica faptul că virusul sinciţial respirator şi rino-virusurile sunt cele care circulă cel mai mult în această perioadă şi că aceste virusuri dau forme severe de boală. Poluarea, spune medicul, este de asemenea un factor important care agravează boala.

Medic: În această perioadă sunt foarte multe viroze respiratorii, sunt mai multe decât au fost în alţi ani şi parcă sunt mai multe şi decât erau înainte de pandemie

„În această perioadă, sunt foarte multe viroze respiratorii, sunt mai multe decât au fost în alţi ani şi parcă sunt mai multe şi decât erau înainte de pandemie. De trei săptămâni numărul lor a crescut foarte mult, foarte multe boli respiratorii pornind de la rino-faringită, deci guturai, virozele obişnuite dar sunt foarte multe care evoluează nefavorabil şi care merg către pneumonie asociată cu insuficienţă respiratorie. Mulţi dintre copiii care sufereau de astm bronşic au acutizări ale astmului în această perioadă.

În ceea ce priveşte germenii care sunt întâlniţi în această perioadă, în spitalul nostru în fiecare iarnă, începând de toamna-iarna suntem centru pilot pentru depistarea agenţilor patogeni care determină infecţii respiratorii. De două săptămâni a început să funcţioneze centrul, la această perioadă am găsit ca virusuri în special virusul sinciţial respirator şi rinovirusurile care dau forme severe, la sugari de exemplu dau bronşiolite cu insuficienţă respiratorie, deci copiii au nevoie să ajungă la spital, să fie puşi la oxigen, să li se administreze tratament”, a explicat Dr. Zapucioiu.

Poluarea, un factor care duce la o evoluţie severă a bolii. Medicul spune că, în special în cazul copiilor, ar trebui folosită masca şi în spaţiile exterioare, atunci când afară este ceaţă, pentru că aceasta este încărcată cu particule poluante de mici dimensiuni care pot ajunge profund în căile respiratorii ducând apoi la complicaţii.

„Mai este un factor care poate a favorizat în perioada aceasta evoluţia aşa de severă, gradul mare de poluare care a fost în ultimul timp la nivelul Bucureştiului, de exemplu. Urmărind pe site-urile care afişează gradul de poluare s-a văzut că acesta a fost tot timpul foarte ridicat.

În Bucureşti avem poluarea dată de maşini, avem poluare şi în afara Bucureştiului, în zonele rurale unde oamenii se încălzesc cu sobe, fumul poluează atmosfera, ard frunze sau cauciucuri, toate acestea poluează, plus ceaţa care face ca presiunea să fie crescută şi toate aceste particule să stagneze la nivelul atmosferei apropiate de sol, particulele sunt cu dimensiuni foarte mici, de 2, 5 microni sau de 10 microni, ori aceste particule ajung profund în căile aeriene ale copiilor favorizând evoluţiile nefavorabile. Deci avem un cumul de factori, pe lângă poluare avem şi virusurile care circulă acum, mai există şi infecţiile bacteriene în special cu haemophilus şi pneumococ în această perioadă, pentru acestea copiii beneficiază de vaccinare gratuită, în primul an de viaţă, dacă sunt vaccinaţi, dacă nu sunt vaccinaţi atunci sigur că riscul lor de complicaţii este mai mare. Sunt şi copii nevaccinaţi, din păcate.

Aş recomanda părinţilor, dacă scot copiii afară când este ceaţă – de preferat să nu-i scoată, dar dacă nu au încotro, că trebuie să meargă într-un anume loc – să pună copilului şi pe stradă măscuţă ca să limiteze respirarea aerului cu multe particule poluante”, a explicat medicul.

Nu există ”cel mai grav caz” pe secţie acum, spune Dr. Zapucioiu, pentru că toate sunt grave. Toţii copiii au nevoie de oxigen pentru că au insuficienţă respiratorie. Celelalte spitale de copii nu pot prelua din pacienţi pentru că sunt supraaglomerate în această perioadă, precizează medicul.

„Nu pot să spun ”cel mai grav”, că sunt cele mai grave. Secţia este aproape în totalitate ocupată de copii cu pneumonii, cu insuficienţe respiratorii, toţi sunt la fel, toţi la oxigen, secţia este arhiplină, noi suntem la capacitate maximă, la spital se prezintă aproape 400 de pacienţi în fiecare zi, cu bolii respiratorii, asta a fost situaţia săptămâna aceasta, iar acum ne aşteptăm în weekend, când cabinetele de medicină de familie sunt închise, numărul copiilor care se vor adresa către spitale să fie şi mai mare. Din păcate, toate spitalele din Bucureşti sunt sufocate pentru că noi ţinem legătura şi cu colegii din alte spitale, nimeni nu poate să preia cazuri de la un alt spital, pentru că toţi sunt supraaglomeraţi, cu paturile ocupate la refuz. Toţi sunt la fel, insuficienţă respiratorie, deci nu pot fi trimişi acasă, trebuie să rămână în spital.

Deocamdată, cazurile de gripă au început să apară, dar sunt probabil la debut, probabil că vor fi în număr mai mare în decembrie, ianuarie, februarie, însă în spital nu am avut copii internaţi momentan cu gripă”, a declarat Dr. Carmen Zapucioiu.

Sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirii. Izolarea copiilor bolnavi de restul colectivităţii, evitarea locurilor de joacă extrem de aglomerate şi portul măştii în spaţiile închise. Alimentaţia care să conţină fructe şi legume proaspete, foarte importantă şi în cazul copiilor.

„Cred că toţi părinţii le ştiu sfaturile acestea. Să evite contactul cu alţi copii bolnavi. Dacă au copii la grădiniţă, să nu-i trimită bolnavi la creşă, la grădiniţă, cu tuse şi cu nas care curge, pentru că îi vor îmbolnăvi pe toţi ceilalţi din grupa respectivă. E o primă măsură de protecţie. Apoi locurile de joacă. Cele care sunt în interior, în mall-uri, de exemplu, sunt un mare pericol pentru copii, se adună acolo într-un spaţiu foarte limitat, se adună mulţi copii, dacă unul dintre ei este bolnav, strănută pe toboganele respective sau pe bilele care sunt în locurile acelea de joacă, vin alţi copii, oricât ar fi de sănătos şi cu sistem imunitar normal, nu are cum să scape fără să ia o infecţie respiratorie.

Apoi purtatul măştii, cu care ne-am obişnuit în ultimii ani. Este o măsură de prevenţie pentru că atât timp cât s-au purtat măştile în anii aceştia de pandemie au fost infecţii cu covid dar acestea ( n.red răcelile, virozele) dispăruseră aproape pentru că purtarea măştii a fost protectivă pentru aceste virusuri. Să consume ceaiuri, legume, fructe proaspete, vitamine, până la vârsta de 7 ani în sezonul rece au nevoie să primească în fiecare zi vitamina D, C. Cel mai important este să se ferească de a fi în preajma altor persoane bolnave”, a explicat medicul.

Care este situaţia în alte spitale de copii

Dr. Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu a explicat news.ro situaţia legată de numărul de internări: „La UPU, peste 350-380 de prezentări. Multe viroze. Se internează în medie 25 de copii pe gardă (pe zi). În cele două zile de weekend s-au internat 60 de copii cu viroze. Suntem la capacitate maximă. Gărzile se termină cu zero locuri libere. Avem 100 de locuri in cele 4 secţii de pediatrie”, a precizat medicul.

Joi, au fost la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului peste 200 de prezentări la urgenţă, au spus reprezentanţii spitalului. Iar medicii care lucrează la unităţile sanitare de copii se aşteaptă ca în acest weekend numărul de copii care ajung la UPU să fie mai ridicat decât în cursul săptămânii.

Ultimele stiri