Acasă Sanatate Alerta pe litoral: Un virus periculos a ajuns în Marea Neagră după...

Alerta pe litoral: Un virus periculos a ajuns în Marea Neagră după ce rușii au distrus barajul de pe Nipru

Puhoaiele provocate de distrugerea barajului de pe Nipru au ajuns în Marea Neagră, la Odesa, anunță specialiștii ucraineni în biodiversitate iar specialiștii OMS avertizează că există în aceste ape și un virus periculos.

Autoritățile din Odesa le-au interzis oamenilor să mai meargă la plajă. La noi, specialiștii de la institutul national de cercetare marină iau probe de pe litoral.

Alerta a fost dată în urma inundaţiilor masive cauzate de distrugerea barajului din zona Herson, pe fluviul Nipru, în sudul Ucrainei.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până acum nu a fost înregistrat niciun caz de holeră în Ucraina. Între timp autoritățile au interzis scăldatul în mare. La noi, Institutul de cercetări marine a prelevat câteva probe de apă, însă din fericire nu au depistat virusul Vibrio cholerae.

Suntem totuși în alertă pentru că, spun biologii marini, curenții și vântul pot aduce apa infestată și la noi. Între timp, autoritățile din Ucraina spun că viața oamenilor din 30 de localități a fost dată peste cap, iar accesul la apă potabilă este din ce în ce mai dificil.

Specialiștii prelevează probe din apă potabilă, precum și din alimente care sunt vândute în piețele din regiune, în timp ce autoritățile roagă populația să nu meargă pe litoral și să nu intre în apa Mării Negre, mai ales în această perioadă.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentCod rosu de ploi torentiale si inundatii in Romania
Articolul următorCe se ascunde in spatele grevei dascalilor? Florin Calinescu: ”Sindicatele au fost întotdeauna mână în mână cu politicienii”