Ambasadorul Dan Mihalache: Toti romanii din Marea Britanie trebui sa faca asta de urgenta!

Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie, transmite un mesaj românilor din Regat, înainte de declanşarea efectivă a ieşirii acestei ţări din Uniunea Europeană. Mihalache face apel la conaţionalii din Regatul Unit să-şi reglementeze legal şederea.

Într-un interviu pentru europunkt.ro, fostul şef al Cancelariei Prezidenţiale vorbeşte despre felul în care Brexit-ul va afecta românii din Marea Britanie.

„Vor fi negocieri, vor fi discuții cu privire la statutul cetățenilor europeni, inclusiv români, care se află acum pe teritoriul Marii Britanii. Sunt mai multe ipoteze în momentul de față în discuție. Îmi este greu să spun care va fi până la urmă soluția care va prevala. Ceea ce eu aș recomanda tuturor cetățenilor români care pot face acest lucru, este să își clarifice situația legală în ceea ce privește șederea în Marea Britanie. Nu cred că vor fi probleme în legătură cu cei care au reședința permanentă. Nu cred, de asemenea, că vor fi probleme cu cei care au un contract de muncă permanent. Pentru restul însă clarificarea situației legale este esențială”, spune Mihalache.

Dan Mihalache îndeamnă românii din Marea Britanie să reclame la Ambasadă orice încălcare a drepturilor. După ieşirea oficială din UE, cei care nu lucrează cu forme legale vor fi puternic afectaţi.
„Nu cred că un guvern britanic va putea să evite măsuri care să restricționeze migrația economică ca efect al referendumului. Pe de altă parte, așa cum am spus mai sus, cei care au rezidența permanentă și cei care au contract de muncă stabil, nu cred că au a se teme în momentul de față”, a mai afirmat ambasadorul.

În finalul interviului citat, Mihalache reiterează îndemnul ca toţi românii din Marea Britanie să intre în legalitate de urgenţă. „Toți românii care au posibilitatea de a-și reglementa legal șederea în Marea Britanie să o facă cu celeritate”, mai spune ambasadorul.