Acasă ACTUALITATE Angela Merkel ii ramane fidela lui Putin: ”Nu regret deloc deciziile, mai...

Angela Merkel ii ramane fidela lui Putin: ”Nu regret deloc deciziile, mai degrabă cred că a fost corect”

56

Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, a declarat că nu regretă politica energetică faţă de Rusia adoptată în timpul mandatelor sale, relatează news.ro, conform Reuters.

„Întotdeauna acţionezi conform perioadei în care te afli”, le-a răspuns Merkel reporterilor în Lisabona, când a fost întrebată despre felul în care guvernul ei a abordat relaţia cu Rusia, în contextul criticilor legate de faptul că Germania este dependentă de gazul Rusiei.

Merkel, care s-a retras din politică anul trecut, după 16 ani în calitate de cancelar, a spus că nu a crezut niciodată în noţiunea de ”Wandel durch Handel” sau în schimbarea prin comerţ.

”În acest sens, nu regret deloc deciziile, mai degrabă cred că a fost corect în contextul vremii respective”, a spus ea, adăugând că gazul rusesc ieftin a permis Germaniei să continue cu eliminarea treptată a energiei nucleare şi a celei bazate pe cărbune.

Inflaţia germană, determinată în mare parte de creşterea exponenţială a preţurilor la energie, se ridică la 10,9%, iar guvernul s-a angajat să cheltuiască miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile şi întreprinderile să plătească facturile mari la energie.

”Această invazie brutală a Rusiei a adus acum o schimbare. Acesta este un punct de cotitură”, a spus Merkel referitor la politica energetică a Germaniei.

Aceasta a fost o sarcină a noului Guvern al Germaniei, condus de social-democratul Olaf Scholz, de care trebuie să se ocupe, a subliniat fostul cancelar.

Merkel a vorbit la un eveniment de anunţare a câştigătorului Premiului Gulbenkian pentru Umanitate, în calitate de preşedintă a juriului.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos