29.6 C
București
duminică, iunie 16, 2024
AcasăEconomieAnunt important pentru toti abonatii ENEL: Compania a vandut si pleaca din...

Anunt important pentru toti abonatii ENEL: Compania a vandut si pleaca din Romania

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Compania Publică de Electricitate din Grecia (PPC) a anunțat un acord obligatoriu cu compania românească Enel SpA pentru achiziționarea Enel și a filialelor sale din România, scrie Hellas.

Acordul se referă la achiziția tuturor participațiilor deținute de Enel și filialele sale din România pentru o sumă totală de aproximativ 1,26 miliarde de euro (pe baza valorii totale a activității, care se ridică la aproximativ 1,9 miliarde de euro). Contravaloarea totală este supusă unor ajustări periodice și include un mecanism de câștiguri în contextul unei posibile plăți suplimentare bazate pe o creștere viitoare a valorii activităților comerciale.

Finalizarea achiziției este preconizată să aibă loc până în al treilea trimestru al anului 2023 și va fi supusă anumitor condiții (condiții precedente) obișnuite în astfel de tranzacții, inclusiv, printre altele, aprobarea autorităților competente în materie de concurență.

PPC intenționează să finanțeze achiziția printr-o combinație de datorii și capitaluri proprii din bilanțul său, din care 800 de milioane de euro vor proveni din împrumuturi deja garantate, disponibile sub forma unui împrumut pe 5 ani de 485 de milioane de euro de la bănci grecești, precum și a unui împrumut punte (bridge facility) de 315 milioane de euro de la bănci internaționale.

Citigroup Global Markets Europe AG, Goldman Sachs Bank Europe SE și HSBC Continental Europe acționează în calitate de consilieri financiari, iar Milbank LLP în calitate de consilier juridic al PPC în contextul achiziției.

Georgios Stassis, președinte și director general al PPC, a declarat: „Această achiziție este în deplină concordanță cu ceea ce am prezentat în noiembrie 2021 în contextul planului nostru strategic, care prevedea extinderea noastră internațională în regiunea Europei de Sud-Est și, prin urmare, activitățile Enel din România reprezintă alegerea ideală atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere comercial. Aceasta este o oportunitate unică de a achiziționa o companie energetică integrată pe verticală cu o evaluare atractivă, punând în mișcare transformarea PPC în cea mai importantă companie de energie curată din Europa de Sud-Est. Suntem încrezători că această evoluție importantă va contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea competitivității PPC atât la nivel internațional, cât și la nivel național, creând în cele din urmă valoare pentru părțile interesate.“

Negocierile au început la 15 decembrie 2022, cu o dată de finalizare inițială de 31 ianuarie, dar au fost prelungite. Termenul anterior era 28 februarie și a fost nevoie de o nouă prelungire pentru a le finaliza.

Prin achiziția Enel România, PPC va atinge foarte rapid obiectivul de 1GW în domeniul energiei regenerabile și va dobândi un rol de lider pe piața energetică românească. În același timp, va dezvolta economii de scară și sinergii semnificative. În același timp, își va crește potențialul de energii regenerabile cu 623 MW, dar va obține și o cotă semnificativă pe piața de furnizare a energiei din România.

Acordul se referă la achiziția a 100% din activele imobilizate controlate de Enel în România, în rețelele de distribuție, piața de furnizare și producția de energie regenerabilă, în activitățile la care Enel România participă cu procente de 51% până la 100%. PPC va achiziționa managementul în toate activitățile. Se menționează că Enel România este evaluată la o valoare de 1,9 miliarde de euro la nivel de întreprindere și 1,3 miliarde de euro la nivel de capitaluri proprii. Pentru finanțarea achiziției, PPC a început discuțiile cu băncile sistemice naționale (Eurobank, Alpha Bank, Piraeus, Ethniki), pentru posibila încheiere a unui împrumut sindicalizat pe termen lung, în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro.

Ultimele stiri