Acasă Romani in strainatate Anuntul oficial al MAE pentru toti romanii care vor sa mearga in...

Anuntul oficial al MAE pentru toti romanii care vor sa mearga in Turcia in perioada urmatoare!

8

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, până în prezent, nu se înregistrează victime sau răniţi în rândul cetăţenilor români aflaţi în Turcia, ca urmare a tentativei de lovitură de stat care a avut loc în această ţară. 

„Imediat ce condiţiile de securitate au permis, o echipă a Consulatului General al României la Istanbul s-a deplasat la Aeroportul Internaţional Ataturk din Istanbul, pentru a oferi asistenţă cetăţenilor români aflaţi în incinta acestuia”, menţionează MAE într-un comunicat.

Până în prezent, au fost recepţionate aproximativ 400 de apeluri telefonice prin intermediul Call Center-ului MAE şi direct la misiunea diplomatică şi oficiile consulare.

„MAE informează că Celula de criză constituită din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe şi-a continuat activitatea în cursul nopţii pentru a stabili cele mai eficiente modalităţi de a furniza asistenţa consulară cetăţenilor români aflaţi în Turcia. Reprezentanţii Ambasadei României la Ankara şi ai Consulatelor Generale din Istanbul şi Izmir continuă demersurile în vederea acordării asistenţei consulare necesare cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Turciei”, se arată în comunicat citat de Agerpres.

MAE menţionează că la nivelul Celulei de criză sunt menţinute contactele cu firmele şi companiile de turism care operează pe relaţia cu Turcia. Potrivit informaţiilor disponibile, frontiera terestră dintre Turcia şi Bulgaria este închisă în sensul de ieşire din Turcia.

Pentru acordarea corespunzătoare a asistenţei consulare şi preluarea operativă a solicitărilor cetăţenilor români, MAE pune la dispoziţia cetăţenilor interesaţi în mod suplimentar şi linia verde 0800 800 407 (accesibilă numai din România, în regim de gratuitate), precum şi adresa de e-mail: [email protected] De asemenea, cetăţenii români aflaţi în Turcia au în continuare la dispoziţie numerele de telefon: +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579, operate în regim de permanenţă de Centrul de Contact şi Suport.

„În acest context şi având în vedere situaţia încă fluidă, MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români interesaţi care se află pe teritoriul Turciei să evite deplasările care nu sunt necesare şi să rămână în casele sau locurile de cazare, iar cetăţenilor care au intenţia de a tranzita sau de a călători spre Turcia să evite aceste deplasări”, se mai arată în comunicat. 

Prim-ministrul turc a denunţat vineri seară o „tentativă ilegală” a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parţială în direcţia Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul. Armata turcă a anunţat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea şi menţine drepturile omului.

Canalul public anunţa proclamarea legii marţiale. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan denunţa o „revoltă a unei minorităţi în interiorul armatei”. Un ofiţer recent înlăturat ar fi principalul organizator al loviturii de stat. Preşedintele Erdogan a apărut în mijlocul mulţimii de susţinători în afara aeroportului din Istanbul. Un total de 754 de militari au fost arestaţi în legătură cu puciul unui grup de soldaţi rebeli.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos