31.4 C
București
vineri, iulie 12, 2024
AcasăSocialSanatateApreciatul medic Mihai Craiu: Siropurile de tuse sunt rareori eficiente și deseori...

Apreciatul medic Mihai Craiu: Siropurile de tuse sunt rareori eficiente și deseori nerecomandabile. Orice raceala banala trece de la sine!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Investitii de 11 miliarde in spitalele din Romania! Rafila anunta o schimbare de amploare

Alexandru Rafila, ministrul sanatatii a anuntat din prima zi...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Medicul Mihai Craiu a explicat, marți, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, că siropurile de tuse sunt rareori eficiente și deseori nerecomandabile și a precizat că orice scenariu de răceală „banală” trece și de la sine, după un timp rezonabil: febra durează câteva zile, iar tusea câteva săptămâni.

Medicul a precizat că știrea că 66 copii din Gambia au decedat neașteptat, cu semne de insuficiență renală, după ce au primit un sirop de tuse fabricat în India i-a îngrijorat pe părinți. Se pare că siropurile de tuse respective aveau drept contaminanți în compoziția lor dietilen- și etilen-glicol.

Mihai Craiu explică ce putem învăța din această tragedie:

„1. Siropurile de tuse sunt, de fapt, rareori eficiente și deseori nerecomandabile. Ele sunt prescrise fie pentru că părintele solicită imperios un remediu, fie pentru că medicul are incertitudini privind evoluția bolii la acel copil și prescrie ceva, acoperitor…

2. Copilul mic, de creșă sau grădiniță, rareori poate să își sufle eficient nasul și nu poate să expectoreze. Deci trebuie să tușească, atunci când este răcit, pentru a îndepărta secrețiile din căile respiratorii.

3. După o răceală este normal ca tusea să persiste mai mult de 1 săptămână. Anormal este doar atunci când tusea durează mai mult de o lună. Sau când tușește și respiră greu copilul… În aceste scenarii trebuiesc făcute : un consult real și, poate, analize…

4. Ce putem da pentru a calma tusea unui copil de grădiniță? Studiile dovedesc că este eficace mierea de albine. Mai eficace decât medicamentele antitusive convenționale de uz pediatric. Sau decât placebo.

Mesajul de luat acasă – un copil care se joacă, care se odihnește mulțumitor și care mănâncă acceptabil, NU are nevoie de multe doctorii ci de un ceai cald cu miere. Sau miere dată cu lingurița.

Evident că această regulă nu se aplică la sugar sau la copiii ce au comorbidități!

Orice scenariu de răceală „banală” trece și de la sine. După un timp rezonabil… Febra durează câteva zile (3-4 în general) iar tusea câteva săptămâni.

Multă răbdare și … miere. Va fi o toamnă lungă.”

Ultimele stiri