16.8 C
București
sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalAr putea veni sfarsitul lumii odata cu ea! E AVERTISMENTUL lui Stephen...

Ar putea veni sfarsitul lumii odata cu ea! E AVERTISMENTUL lui Stephen Hawking!

in:

Stiri pe acelasi subiect

A fost creat primul ”copil” cu Inteligență Artificială

A fost creat primul ”copil” cu Inteligență Artificială. Inovația...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Stephen Hawking, astrofizicianul britanic care se deplaseaza intr-un scaun cu rotile si comunica prin intermediul unui computer, din cauza unei boli grave, a declarat intr-un interviu recent ca dezvoltarea inteligentei artificiale ar putea semnifica sfarsitul omenirii. Omul de stiinta a spus ca acest tip de tehnologie ar putea sa evolueze foarte repede si sa depaseasca rasa umana, intr-un scenariu comparabil cu cel din filmele din seria „Terminator”.

Stephen Hawking

„Formele primitive de inteligenta artificiala pe care le avem deja s-au aratat foarte utile. Dar eu cred ca dezvoltarea unei inteligente artificiale complete ar putea sa puna capat rasei umane”, a declarat profesorul britanic.

„Odata ce oamenii ar crea inteligenta artificiala, aceasta ar «decola» singura si s-ar redefini din ce in ce mai repede”, a adaugat el.

„Oamenii, limitati de evolutia lor biologica, care este una lenta, nu ar putea sa rivalizeze si ar fi depasiti”, a continuat Stephen Hawking, considerat unul dintre cei mai straluciti oameni de stiinta in viata.

Diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica, Stephen Hawking se deplaseaza intr-un scaun cu rotile si comunica prin intermediul unui computer. Savantul britanic ramane insa favorabil noilor tehnologii din domeniul comunicarii si a declarat ca a fost unul dintre primii oameni de stiinta care s-au conectat pe internet, la inceputurile acestuia.

Hawking spune ca internetul a adus in acelasi timp pericole si beneficii, citand un avertisment al noului sef al agentiei de spionaj electronice britanice GCHQ, potrivit caruia internetul a devenit un centru de comanda pentru criminali si teroristi.

„Companiile de pe internet trebuie sa faca mai mult pentru a lupta impotriva acestor amenintari, insa dificultatea consta in faptul ca ele vor trebui sa faca acest lucru fara sa sacrifice libertatea si viata privata”, a adaugat omul de stiinta.

Profesorul Hawking a anuntat, marti, ca noul lui sistem de comunicare, o versiune imbunatatita, dezvoltat de grupul american Intel, va fi accesibil gratuit pentru comunitatea stiintifica incepand din ianuarie 2015.

Salutand acest progres tehnologic, profesorul britanic spune ca nu doreste sa isi schimbe vocea robotizata, care provine dintr-un sintetizator vocal conceput initial pentru un serviciu de agenda telefonica.

„Aceasta voce este foarte clara, chiar daca este si putin robotizata. Ea a devenit semnul meu distinctiv si nu o voi schimba pentru o voce mai naturala si cu accent britanic”, a dezvaluit el pentru BBC. „Se pare ca multi dintre copiii care au nevoie de o voce sintetizata isi doresc una ca a mea”, a adaugat profesorul britanic.

Stephen Hawking a fost diagnosticat cu o maladie neuronala degenerativa (scleroza laterala amiotrofica) la varsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus in acel moment ca mai avea de trait cel mult doi sau trei ani. Ajuns in prezent la varsta de 72 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciati oameni de stiinta din lume, fiind cunoscut pentru lucrarile sale despre gaurile negre si pentru cartea sa „Scurta istorie a timpului” („A Brief History of Time”), devenita un bestseller international.

Fostul sef al catedrei de matematica de la Universitatea Cambridge, un post detinut in trecut si de Isaac Newton, a fost de multe ori criticat in trecut din cauza comentariilor sale despre religie.

Cartea sa intitulata „The Grand Design”, lansata in 2010, a provocat un scandal urias in randul liderilor religiosi, deoarece Hawking sustinea in acest volum ca nu este nevoie de o forta divina pentru a explica aparitia Universului.

Sursa: Mediafax

Stephen Hawking a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic in 1982 si este membru al Academiei de stiinte americane.

Ultimele stiri