7.5 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăStirea zileiDoljAsa isi recompenseaza tara VALORILE! Olimpic MEDALIAT CU AUR si premiat de...

Asa isi recompenseaza tara VALORILE! Olimpic MEDALIAT CU AUR si premiat de statul roman cu MONEZI DE 50 DE BANI!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Trăind în România, era tehnologiilor informaționale, elevul de doar 13 ani Vlad Coneschi, pasionat de matematică și informatică, are un viitor promițător. Marile corporații ca Google, probabil că au pus deja ochiul pe el. La o vârstă atât de fragedă, are deja 70 de medalii și diplome obținute atât la nivel local cât și național, bronz, argint și chiar aur. Să i-ai aur cu punctaj maxim în 2016 și să fii recompensat de Ministerul Educației cu o simplă mențiune?

Elevul olimpic la mai multe discipline, știe să-și programeze agenda nu mai rău decât un adult, nemaivorbind de motivație, care îi este oferită nu de stat, ci de familie, prieteni și profesori.

Şi totuşi, dezamăgirea mare nu de aici a venit, ci de la olimpiada de informatică, unde, de asemenea, a fost medaliat cu aur, însă la premiere un amănunt aparent banal l-a convins că nu e ţara în care să-şi dorească să rămână.

„Premiul în bani pentru medalia de aur a fost, din partea ministerului, de 51,6 lei. Mi-au dat o bancnotă de 50 de lei şi patru monede de 50 de bani. Am rămas, astfel, dator ministerului cu 40 de bani. Cam asta este grija pe care o poartă instituţiile statului celor care vor să facă performanţă“, constată Vlad. Mult mai generoşi şi atenţi cu elevii supradotaţi sunt însă sponsorii, de la unul dintre aceştia Vlad primind o dronă.

Vlad Coneschi, elev de 13 ani din Slatina, este multiplu medaliat cu aur, argint şi bronz la matematică şi informatică, s-a calificat la etapa internaţională a concursului de robotică, dar face şi teatru, dans sportiv, taekwondo, muzică.

Vlad şi colegii lui care fac performanţă, la matematică, informatică, desen, limbi străine, limba română (clasa lor chiar excelează la toate), sunt conştienţi că fără sprijinul părinţilor, moral şi material, ar fi reuşit mult mai puţin. Nu se simt, în rest, motivaţi de sistem, încurajaţi de autorităţi. Este motivul pentru care viitorul şi-l văd, din păcate, „în afară“.

vlad

„După liceu cred că voi merge în străinătate, nu sunt facultăţi de matematică sau informatică atât de bune în România. Şi probabil îmi voi lua şi părinţii cu mine“, spune, Vlad pentru adevarul.ro.

Oricum, nu şi-a desenat chiar atât de clar viitorul. Ştie că următorul obiectiv, de fapt obiectivul echipei Coneschi – Popa, este accederea în lotul naţional de matematică, mai ştie că va merge la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina şi va continua în paralel cu matematica şi informatica, încă nu poate alege între ele. Pentru facultate studiază opţiuni din Europa, dar nu numai.

Ultimele stiri