Intra in contact cu noi

Cultura

Astazi este o zi MARE: Buna Vestire! Sub nicio forma sa NU TE CERTI cu cei dragi si mare atentie daca auzi CUCUL cantand!

Publicat cu

pe

Bună Vestire este una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Este prima sărbătoare confirmată în documente dintre sărbă­torile Maicii Domnului. Așa cum îi spune și numele, este o sărbătoare a bucuriei, ziua în care se primește o veste minunată: Fecioara Maria este anunțată de către Arhanghelul Gabriel că va concepe şi va deveni mama lui Iisus din Nazaret.

Tradiţia spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul.

Evanghelia Sfântului Apostol și Evanghelist Luca arată cum Arhanghelul Gavriil a fost trimis către Fecioara Maria din Nazaret pentru a-i vesti că a fost aleasă de Dumnezeu să aducă în lume pe Fiul Său, spre mântuirea oamenilor (Luca 1, 26-38).

După o viețuire de 12 ani în Templul din Ierusalim, Fecioara Maria a fost încredințată unui bătrân drept, numit Iosif, sub rânduiala însoțirii, dar pentru păzirea fecioriei celei care L-a născut pe Dumnezeu. Despre cum a fost ales acel bărbat, tradiția Bisericii arată că s-a făcut în acest fel: din casa și din seminția lui David au fost aleși bărbați fără femei, iar toiegele lor au fost puse în altar; al cărui toiag a înverzit, acela a fost ales pentru a i se încredința Fecioara Maria. Dreptul Iosif a luat-o în casa sa din Nazaretul Galileii. Aici, pe când se afla la rugăciune, a primit vestea adusă de Arhanghelul Gavriil, precum că a aflat har înaintea lui Dumnezeu, dovedindu-se vrednică să aducă în lume, ca om întrupat, pe Mântuitorul Iisus Hristos, scrie Agerpres.

Reclama

Data acestei sărbători a variat la început. În Răsărit, însă, data de 25 martie s-a generalizat probabil îndată ce Naşterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot la 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a sec. al V lea.

În popor i se mai spune acestei sărbători Blagoveștenie,  Ziua Cucului sau Ziua Zămislirii Domnului. Pe lângă semnificaţia religioasă, în ziua de Bună Vestire în unele zone din ţară se spune că atunci cânta cucul prima oară. În tradiţia populară cucul este vestitorul de lucruri importante din viaţă de zi cu zi a omului. În trecut se credea că în momentul în care o persoană îl auzea pentru prima oară cântând în acel an, omul trebuia să numere de câte ori acesta cânta. Astfel, omul află câţi ani mai are de trăit, scrie site-ul creștinortodox.ro.

Conform unei superstiţii, de Bună Vestire este bine să se pună în pragul casei sare şi pâine pentru hrană îngerilor.

În această zi oamenii nu trebuie să se certe deoarece este mare păcat. Persoanele care se ceartă în ziua de Bună Vestire vor avea necaz tot anul.

Reclama

În regiunea Bucovinei, de Bună Vestire nu se pun ouă la cloşcă, deoarece se crede că puii ar putea ieşi cu două capete şi patru picioare.

În alte regiuni, pentru a se asigura că vor avea parte de roade bogate în livezi, oamenii ameninţau pomii cu toporul după care îi stropeau cu ţuică.

Tot în această zi, persoanele din Maramureş adună toate lucrurile nefolositoare de prin curţi şi le dau foc. Acest obicei poartă numele de Noaptea focurilor şi este practicat de către toţi maramureşenii, începând de ziua şi durând de obicei după miezul nopţii sau chiar până în zori.

Datorită faptului că în această zi este dezlegare la pește, o superstiţie spune că o persoană care gustă în această zi pește, se va simţi întregul an precum peştele în apă. În popor se mai spune că toţi pescarii nu ar trebui să arunce cu mămăligă în apă în ziua de Bună Vestire. În caz contrar, toţi peştii din acea apă vor muri.

Reclama

De Bună Vestire, primul cântec al cucului trebuia să îi găsească pe toţi oamenii îmbrăcaţi în haine curate, joviali, veseli, cu bani în buzunare şi cu stomacul plin. Dacă oamenii nu ar îndeplini cu stricteţe aceste ritualuri se credea că respectivii nu se vor putea bucură de toate bogăţiile pe care anul urma să le aducă. Iar dacă primul cântec al păsării era auzit pe stomacul gol, în stânga sau în spatele omului, acest lucru era un semn rău, precum spun şi versurile „Cucu-n spate mi-a cântat/ şi moartea m-a săgetat!”. Mai mult, conform unei superstiţii, persoanele care auzeau cucul toată primăvară urmau să moară în scurt timp.

În unele locuri se obişnuia că flăcăii şi fetele de însurătoare să întrebe cucul câţi ani mai trebuie să aştepte până se vor căsători. Dacă pasărea tăcea acesta era prilej de mare bucurie deoarece tăcerea semnifică o căsătorie grabnică, în timp ce cântecul cucului însemna încă un an de aşteptare.

Cultura

In plin post al Craciunului Vasile Banescu vorbeste despre cel mai mare pacat!

Publicat cu

pe

In plin post al Craciunului purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu, vorbeste despre cel mai mare pacat al omului care nu este legat de placerile trupesti, ci de cele spirituale. Viciul originar, radacina tuturor relelor care creste in sus este mandria.

Intr-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, Vasile Banescu explica de ce acest pacat ne face sa stricam viata altora, sa tradam, sa parvenim.

„In ciuda unei pareri superficiale, generalizate, atent intretinute de diavolul insusi, cele mai rele placeri si grave pacate sunt cele pur spirituale, NU cele trupesti: placerea de a-i devora prin intrigi si critici pe ceilalti, de a te purta despotic inclusiv in numele Domnului, de a corupe si strica viata altora, de a inmulti abil raul, de a murdari, trada si minti pentru a parveni. Cortegiul rautatii e nesfarsit. In fruntea lui merg perversele placeri ale puterii strivitoare si ale urii distrugatoare. Viciul originar, radacina tuturor relelor care creste in sus este mandria. Trufia. Autostrada cu sens unic si multe benzi catre toate celelalte pacate.


Starea de spirit otravita de ura colcaitoare, total opusa puritatii transparente si iubitoare a lui Dumnezeu. Diavolul ne joaca pe degete ca pe niste inerte marionete dupa ce ne seduce cu propria noastra imagine trucata, ahtiata de vizibilitate si slava desarta, adica de vidul camuflat in „importanta”. Propulsati de intuneric, ne lansam orbeste in goana dupa laude, like-uri, onoruri, justificari ale oricarei de noi comise erori sau orori, ale minciunii si mintirii de sine. Intrucat meritam, desigur, nesfarsit mai mult decat ni se ofera cu zgarcenie si nerecunostinta. Dumnezeu nu e drept, ceilalti nici atat. Nimeni nu ne merita. Ingratitudinea e aerul care, lipsit de orice stima, ne inconjoara”, arata purtatorul de cuvant al BOR.

Reclama

„Mandria este in mod fundamental competitiva prin chiar natura ei pe cand celelalte pacate nu sunt competitive decat in mod accidental.

Mandriei, faptul de a poseda ceva nu-i provoaca nicio placere, ci numai faptul de a poseda mai mult decat cel de alaturi. Comparatia este cea care te face mandru. Esti mandru nu pentru ca esti bogat, inteligent sau aratos, ci pentru ca esti asa doar prin comparatie cu altii pe care savurezi sa-i privesti de sus, lasandu-i in urma.

Fireste ca atata timp cat privesti de sus, nu poti vedea ce este deasupra ta, adica pe Dumnezeu, de care mandria te priveaza radical”, spunea scriitorul britanic C. S. Lewis. Acesta a devenit cunoscut pentru scrierile sale despre literatura medievala, apologiile crestine, lucrarile de critica si romanele de fictiune.

Reclama
Continua sa citesti

Cultura

Sebastian Stan va juca rolul lui Donald Trump in filmul ”The Apprentice”

Publicat cu

pe

Sebastian Stan va juca rolul lui Donald Trump in filmul ”The Apprentice”. Filmul va spune povestea tanarului Trump, incepand cu perioada in care isi construia afacerea imobiliara din New York. Asta se intampla intre anii 1970 si 1980. Starului Marvel i se va alatura si actrita cu origini bulgare, Maria Bakalova, care va fi tanara Ivana Trump, fosta sotie a miliardarului american.

Nascut la Constanta, Sebastian Stan este deja un nume peste Ocean. Celebritatea a dobandit-o odata cu interpretarea rolului The Winter Soldier in Universul Marvel, dar si dupa ce l-a intruchipat pe tobosarul Tommy Lee, in filmul Pam si Tommy.

Potrivit Hollywood Reporter, filmul se concentreaza asupra lui Trump in perioada in care isi construia afacerea imobiliara in New York, intre anii 1970 si 1980.

”The Apprentice” este descris ca fiind o poveste care documenteaza inceputul unei dinastii americane si abordeaza teme precum puterea, coruptia si inselaciunea.

Producatorii filmului ”The Apprentice” sunt Daniel Bekerman de la Scythia Films, Jacob Jarek de la Profile Pictures si Ruth Treacy de la Taylored Films. Sherman, Grant Johnson si Amy Baer, in asociere cu Kinematics a lui Mark Rappaport, sunt producatori executivi.
Printre alte roluri ale sale se numara filmul din acest an ”Dumb Money”, serialul Disney+ ”The Falcon and the Winter Soldier” si filmul bazat pe fapte reale ”I, Tonya” din 2017.

Strong a avut recent un rol castigator de premiu Emmy in serialul ”Succession” de la HBO si a jucat in filmul ”Armageddon Time” in 2022.

Bakalova este cunoscuta pentru filme precum ”Borat Subsequent Moviefilm” – pentru care a primit o nominalizare la Oscar – ”Bodies Bodies Bodies Bodies” si ”The Bubble”.

Continua sa citesti

Cultura

Andrei Plesu: „Cand vad acum cum arata profesorii si elevii din multe licee, nu ma mai mir ca lucrurile merg cum merg”

Publicat cu

pe

Scriitorul Andrei Plesu deplange modul in care a ajuns scoala romaneasca si crede ca educatia se indreapta intr-o directie total gresita. Intr-un interviu acordat pentru publicatia online spotmedia.ro, ca nu se mai mira ca ”lucrurile merg cum merg”, cand vede cum arata profesorii si elevii din multe licee, remarcand si ca ”exista o tendinta de menajare bezmetica a elevului, in asa fel incat el sa n-aiba nicio obligatie si nicio aspiratie”.

”Eu am facut un liceu din Bucuresti care a fost, din punctul meu de vedere, formidabil, liceul Spiru Haret, care avea profesori de nivel universitar. Cand vad acum cum arata profesorii si elevii din multe licee, nu ma mai mir ca lucrurile merg cum merg. Este si o tendinta globala, un ministrul finlandez a spus ca trebuie sa facem o reforma, in asa fel incat copiii sa mearga la scoala ca sa se joace, sa nu mai mearga crispati ca sa ia note si sa aiba concurenta. Trebuie sa mearga asa cum se duc la joaca. L-am intrebat pe cel care-mi explica asta: si atunci cand vor sa se joace, unde se mai duc?”, afirma Andrei Plesu in interviul acordat Spotmedia.ro.

In opinia sa, ”exista o tendinta de menajare bezmetica a elevului, in asa fel incat el sa n-aiba nicio obligatie si nicio aspiratie”. ”Sa stea cuminte acolo si sa faca ce vrea el, fiindca asa se formeaza un om cu adevarat independent. Nu trebuie sa invete, sa stie, sa ajunga la competente”, declara Plesu.

Citeste interviul integral pe spotmedia.ro

Continua sa citesti

hot news