34.1 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăACTUALITATECulturaAstazi este o zi sfanta pentru toti credinciosii! Se arata semnele care-ti...

Astazi este o zi sfanta pentru toti credinciosii! Se arata semnele care-ti spun ca iti va merge tot anul!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Biserica Ortodoxă prăznuieşte Acoperământul Maicii Domnului în fiecare an pe 1 octombrie.

Pe 1 octombrie, credincioșii se închină la Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911 se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetăţii care era asediată. La ora patru dimineaţa, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor, iar în jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii.

Potrivit Adevărul, specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi spun că de luna octombrie se leagă multe superstiţii. “Bătrânii mai cred şi acum că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Sau dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă şi mai caldă”, spun specialiştii.

De asemenea, prima zi a lui Brumărel, aşa cum este cunoscută luna octombrie în tradiţia populară, era consacrată, în vechime, unui sfânt aproape necunoscut: Sfântul Procoavă, cel care le dă păr frumos şi atrăgător tinerelor nemăritate.

Sărbătoarea Procoavelor mai este considerată şi Sărbătoarea Părului. Conform credinţei populare, fecioarele care duceau lipsă de păr i se închinau sfântului Procoavă pentru a le acoperi capul cu păr, astfel devenind mai plăcute flăcăilor. Tinerele credeau că în acest mod ursitul va veni mai repede, iar ele se vor căsători.

Ultimele stiri