14.8 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăSocialSanatateAstazi incepe vaccinarea cu AstraZeneca. Ce scrie in prospectul vaccinului?

Astazi incepe vaccinarea cu AstraZeneca. Ce scrie in prospectul vaccinului?

in:

Stiri pe acelasi subiect

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Investitii de 11 miliarde in spitalele din Romania! Rafila anunta o schimbare de amploare

Alexandru Rafila, ministrul sanatatii a anuntat din prima zi...

S-a declarat epidemie de rujeola la nivel national!

Ministerul Sanatatii a declarat epidemie de rujeola la nivel...

Din 15 februarie, în România începe vaccinarea împotriva coronavirusului cu ser AstraZeneca. Pentru acest vaccin sunt eligibii pacienții cronici și cei din categoriile esențiale cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. Până vineri, se înscriseseră peste 100.000 de români.

Până vineri, s-au înscris pentru imunizare cu ser AstraZeneca peste 100.000 de români, conform datelor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). 

Programarea pentru vaccinul AstraZeneca a început în data de 10 februarie și se realizează pentru o sesiune de 20 de zile, în perioada 15 februarie – 6 martie. Ulterior, în fiecare
zi, vor fi alocate noi sloturi care vor permite programări pentru vaccinarea cu AstraZeneca, până la data de 11 aprilie. În total, sunt 180 de cabinete deschise pentru vaccinarea cu AstraZeneca. 

Modalitățile de programare la vaccinare sunt: prin intermediul platformei electronice, cu ajutorul medicului de familie/ curant, cât și prin call center, la numărul unic 021. 414.44.25 sau la
numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare 
vaccinare-covid.gov.ro.

Vaccinul se va administra în două doze, rapelul fiind la o distanță de 4 până la 12 săptămâni după prima injecție. În România, rapelul la vaccinul cu AstraZeneca se face la 56 de zile, adică opt săptămâni. 

Conform prospectului, vaccinul AstraZeneca  determină sistemul imun (sistemul natural de apărare a organismului) să producă anticorpi și globule sanguine albe specializate, care să acționeze împotriva virusului, asigurând astfel protecție împotriva COVID-19. Nici o componentă a acestui vaccin nu poate provoca boala COVID-19. 

Vaccinul AstraZeneca conține sodiu mai puțin de 23 de miligrame în doza de 0,5 ml și conține 2 miligrame de etanol/ doză. Cantitatea mică de alcool din acest medicament nu va determina niciun efect observabil, precizează producătorul. 

Vaccinul se va administra în două doze, rapelul fiind la o distanță de 4 până la 12 săptămâni după prima injecție. În România, rapelul la vaccinul cu AstraZeneca se face la 56 de zile, adică opt săptămâni. 

Este obligatoriu ca, dacă unei persoane i s-a administrat o doză din vaccinul AstraZeneca, a doua doză să fie din același vaccin. 

În ce cazuri nu trebuie să vă vaccinați cu ser AstraZeneca: 

– Dacă ați avut vreodată o reacție alergică severă după orice alt vaccin administrat injectabil sau după ce vi s-a administrat COVID-19 Vaccine AstraZeneca în trecut;
– Dacă ați leșinat vreodată în urma unei injecții efectuate cu acul;
– Dacă aveți o infecție severă, cu temperatură mare (peste 38°C). Totuși, vă puteți vaccina dacă aveți febră ușoară sau infecție a căilor respiratorii superioare, cum este o răceală;
– Dacă aveți o afecțiune care implică sângerare sau apariție a vânătăilor sau dacă luați un medicament anticoagulant, care fluidifică sângele (pentru a preveni formarea  cheagurilor de sânge).
– Dacă sistemul dumneavoastră imunitar nu funcționează adecvat (imunodeficiență) sau dacă luați medicamente care slăbesc sistemul imunitar (cum sunt doze mari de corticosteroizi, imunosupresoare sau medicamente utilizate în cancer).

Care sunt reacțiile adverse

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 persoană din 10): 
– sensibilitate, durere, căldură, mâncărimi sau vânătaie la nivelul locului de administrare a injecției
– senzație de oboseală (fatigabilitate) sau stare generală de indispoziție
– frisoane sau senzație de febrilitate
– durere de cap
– greață (senzație de rău)
– durere articulară sau musculară
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane): 
– umflare sau înroșire la nivelul locului de administrare a injecției
– febră (>38°C)
– vărsături (stare de rău) sau diaree
Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane): 
– somnolență sau amețeli
– scădere a poftei de mâncare
– umflare a ganglionilor limfatici
– transpirație excesivă, mâncărimi ale pielii sau erupții pe piele

Care sunt reacțiile adverse severe 

Conform prospectului, este vorba despre oricare dintre simptomele de mai jos:

– senzație de leșin sau stare confuzională
– modificări ale ritmului bătăilor inimii
– dificultăți la respirație
– respirație șuierătoare (wheezing)
– umflare a buzelor, feței sau gâtului
– urticarie sau erupție pe piele
– greață sau vărsături
– durere de stomac.

Amintim că pentru vaccinarea cu ser AstraZeneca se pot programa, până în data de 11 aprilie, persoanele din categoria a II-a – pacienții cronici și personalul esențial –  cu vârstă mai mică de 55 de ani. Acest lucru, pentru că „sunt sunt disponibile date limitate referitoare la eficacitatea vaccinului COVID-19 AstraZeneca la persoanele cu vârsta de 55 de ani și peste”, conform prospectului. 

Ultimele stiri