24.5 C
București
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăACTUALITATECulturaAstazi o sarbatorim pe Sfanta Irina, Mesagerul Pacii. Ce spune traditia ca...

Astazi o sarbatorim pe Sfanta Irina, Mesagerul Pacii. Ce spune traditia ca e bine faci azi!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Biserica Ortodoxa o praznuieste pr Sfanta Mare Mucenita Irina. Singura fiica a lui Liciniu, rege in Cetatea Maghedon, aceasta s-a nascut pagana, iar numele ei a fost la inceput Penelope. Va prezentam in continuare repere si semnificatii despre numele pe care-l poarta mai multe romance: Irina.

sfantDe la varsta de 6 ani, a fost inchisa de tatal ei intr-un turn cu mai multe camere, impreuna cu 13 fecioare, o invatatoare, Caria si cu Apelian, un batran intelept.
Intr-o noapte, i-a aparut in vis ingerul lui Dumnezeu, care i-a spus: Penelope, de-acum nu te vei mai numi asa, ci Irina („pace”) si vei fi multora scapare si adapostire si prin tine se vor mantui multe suflete, iar numele tau va fi mare in toata lumea”, scrie Alba24.ro.

Sfanta Irina a aflat despre Hristos de la Apelian si a primit botezul de la Sfantul Timotei, ucenicul Sfantului Apostol Pavel.

Trecerea sa la crestinism l-a infuriat pe tatal ei, motiv pentru care a dorit sa o supuna la diferite torturi. In cele din urma, ea reuseste insa sa il converteasca pe tatal ei la crestinism.

A fost supusa la multe chinuri in vremea a patru imparati. Regele Sedechia a ingropat-o pana la gat intr-o groapa umpluta cu serpi si cu scorpioni, dar ingerul Domnului a pazit-o pe sfanta fecioara mucenita, intreaga. Apoi regele a incercat sa o taie in doua cu fierastraul, dar fierastraul s-a frant de trupul ei, ca si cand trupul ar fi fost de marmura. Acelasi rege a legat-o de o roata de moara, sub o moara de apa si a dat drumul suvoiului, nadajduind ca asa fecioara mucenita se va ineca. Dar apa nu a curs, ci a stat pe loc, iar fecioara a ramas vie si nevatamata.

Regele Sapor, fiul regelui Sedechia i-a pus in picioare incaltaminte de fier, i-a incarcat in spate un sac de nisip, a inhamat-o la o caruta si a pus sa fie manata ca un animal, cale lunga, dincolo de cetate. „Cu adevarat sunt ca o vita inaintea Ta, O Doamne!”, a rostit mucenita, alergand legata in urma tortionarilor ei. Dar ingerul Domnului a cutremurat pamantul, iar pamantul s-a deschis si i-a inghitit pe chinuitori. Supravietuind tuturor torturilor, multi pagani au lepadat paganismul si au alergat la Hristos, crezand si botezandu-se.

Irina a intrat in cetatea lui Callinicus pentru predicarea Evangheliei. Regele de atunci al cetatii, Numerian, a aruncat-o consecutiv in trei tauri din metal incins. Dar ea nu a murit.

Cand Irina a sosit in cetatea Mesembria, a fost omorata de regele Sapur, dar Dumnezeu a inviat-o. Regele si multi din popor, vazand aceasta, au crezut in Hristos si s-au botezat.

In cele din urma, Sfanta Mucenita Irina s-a intins intr-un sicriu si i-a poruncit lui Apelian sa-l inchida. Dupa patru zile, cand au deschis sicriul, au vazut ca trupul Irinei nu mai era in el. Asa a proslavit-o Dumnezeu in veci pe Sfanta Mare Mucenita Irina.

Ultimele stiri