Acasă ACTUALITATE Atentatele se extind in Europa: Tragedie intr-o tara care n-a mai vazut...

Atentatele se extind in Europa: Tragedie intr-o tara care n-a mai vazut un atac armat de peste 40 de ani!

Un bărbat înarmat cu un cuţit a ucis cel puţin două persoane şi a făcut mai mulţi răniţi într-un centru musulman din Lisabona, sediul mondial al comunităţii musulmane şiite conduse de Aga Khan, a anunţat poliţia portugheză într-un comunicat, transmite AFP, potrivit Agerpres.

‘Atacul a făcut mai mulţi răniţi şi, deocamdată, doi morţi’, a indicat poliţia, precizând că presupusul agresor a fost arestat după ce a fost rănit prin împuşcare de forţele de ordine.

Bărbatul, care a comis acest atac cu ‘un cuţit de mari dimensiuni’, a fost internat
Bărbatul, care a comis acest atac cu ‘un cuţit de mari dimensiuni’, a fost internat într-un spital din Lisabona, au adăugat autorităţile.

‘Ştim că este vorba despre un afgan, un refugiat, care, dintr-un motiv sau altul, a pătruns în centru’, a relatat la televiziunea SIC şeful comunităţii ismailite din Lisabona, Nazim Ahmad.

‘Ştim că există doi morţi, două femei (…) angajate ale centrului’, a adăugat el.

Ismailiţii, un curent minoritar şiit, formează o comunitate de 15 milioane de persoane răspândite în 30 de ţări, dintre care 7.000 în Portugalia.

Comunitatea şi-a stabilit sediul mondial la Lisabona, iar liderul său spiritual, Aga Khan, a obţinut cetăţenia portugheză în 2019.

În ultimii ani, ismailiţii au fost ţinta unor atacuri, mai ales în Pakistan, ale unor extremişti sunniţi.

‘Îmi exprim solidaritatea şi condoleanţele faţă de victime şi comunitatea ismailită’, a declarat premierul Antonio Costa în faţa presei, adăugând că este ‘prematur să se facă orice interpretare cu privire la motivaţiile acestui act criminal’.

‘Primele elemente arată spre un act izolat’, a afirmat preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa, într-un comunicat.

Aga Khan a decis să instaleze în Portugalia sediul comunităţii sale după un acord semnat în iunie 2015 cu statul portughez, acord ce prevede avantaje fiscale şi privilegii diplomatice, în schimbul mai ales al unor investiţii în domeniile cercetării ştiinţifice şi dezvoltării.

Ultimul atentat comis pe teritoriul portughez datează din 27 iulie 1983, când un grup înarmat compus din cinci armeni a atacat ambasada Turciei la Lisabona, omorând două persoane. Atacatorii au fost ucişi la rândul lor.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentUn milion de familii din România și-au achitat facturile la utilități din fonduri europene
Articolul următorCine se afla, de fapt, in spatele AirConnect, cea mai nouă companie aeriană din România