Atentie soferi, s-a schimbat ITP-ul! Acum poti primi certificatul si daca masina are defectiuni minore!

123

Executivul a aprobat, joi în şedinţă, un proiect de lege care modifică şi completează cadrul general de funcţionare a sistemului de Inspecţie Tehnică Periodică (ITP), astfel că autovehiculele vor primi certificat ITP dacă au defecţiuni minore, iar dacă sunt constatate defecţiuni majore sau periculoase vor face o nouă inspecţie în maxim 30 de zile de la constatare, scrie News.ro.

Au fost adoptate o serie de modificări şi completări ale cadrului general de organizare şi funcţionare ale sistemului de Inspecţie Tehnică Periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România. Este vorba despre o adaptare a acestor regulamente la o serie de directive europene. O noutate care este introdusă se referă la clasificarea defecţiunilor constatate cu prilejul Inspecţiei Tehnice Periodice, defecţiuni care vor fi încadrate în funcţie de grade de risc asupra siguranţei rutiere, dar şi de impactul asupra mediului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu.

Potrivit proiectului de lege, sunt trei grade a defecţiunilor constatate cu prilejul Inspecţiei Tehnice Periodice a vehiculului, în funcţie de nivelul de risc asupra siguranţei rutiere şi de impactul asupra mediului – deficienţe minore, deficienţe majore şi deficienţe periculoase, scrie News.ro.

”Deficienţele periculoase constituie un risc direct şi imediat la adresa siguranţei rutiere sau care au un impact direct asupra mediului. Autovehiculul care trece prin Inspecţia Tehnică va primi la final un certificat ITP conţinând elementele standard aferente codurilor armonizate în cadrul UE, iar dacă vehiculul nu trece această inspecţie, dacă se constată deficienţe majore sau periculoase, va fi necesară o nouă inspecţie în cel mult 30 de zile de la inspecţia iniţială”, a explicat Alina Petrescu.

Ea a mai spus că cerinţele specifice pentru funcţionarea sistemului ITP, precum şi metodologia de efectuare a inspecţiei tehnice periodice se stabilesc prin ordin al ministrului Transporturilor.

”De asemenea, Regia Autonomă Registrul Auto Român este desemnată ca autoritate competentă şi responsabilă de administrare al sistemului naţional de inspecţii tehnice periodice şi ca organism de supraveghere a spaţiilor de inspecţie tehnică”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.