Acasă ACTUALITATE Au incept discutiile intre PNL, USR PLUS și UDMR pentru formarea Guvernului

Au incept discutiile intre PNL, USR PLUS și UDMR pentru formarea Guvernului

82

Sâmbătă încep negocierile oficiale între cele trei partide – PNL, USR-PLUS și UDMR – în vederea formării unei majorități parlamentare și a guvernării comune, după ce joi dimineață liderii acestor partide au participat la o întâlnire informală cu președintele Klaus Iohannis.

Președintele PNL, Ludovic Orban, spunea despre viitorul guvern că nu vor fi înființate „ministere pentru portofolii”. El a precizat că la întâlnirea de la Cotroceni nu s-a discutat despre repartizarea portofoliilor, ci doar chestiuni care țin de cadrul general și de calendar, conform Mediafax.

„Nu a existat niciun fel de discuție legată de repartizare de portofolii. Am discutat lucruri care țin de cadrul general, de voința de a forma o majoritate de centru-dreapta și de calendar. Ne dorim să finalizăm cât mai repede aceste negocieri. Un guvern în care să nu înființăm ministere pentru portofolii și care să aibă un număr cât mai redus de ministere – 16, 17 maxim 18 ministere, astfel încât să existe cu adevărat ministere care să aibă competențe serioase și capacitatea de a pune în aplicare programul de guvernare”, a spus Ludovic Orban.

Liberalii au anunțat că îl susțin pe actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, pentru funcția de premier. Totodată, PNL vrea șefia Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban.

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, membru al echipei de negociere a USR pentru formarea noului guvern, spune că, „într-un parteneriat adevărat” PNL nu poate avea și funcția de premier, și pe cea de președinte al Camerei Deputaților.

„Totuși, trebuie să spun că sunt două funcții foarte importante la nivelul statului, Parlament și Guvern, prim-ministru și președintele Camerei Deputaților. Într-un parteneriat adevărat nu un singur partid poate să aibă ambele funcții”, a afirmat, vineri seara, la Digi24, Dominic Fritz.

Potrivit unor surse politice, liberalii nu vor să renunțe la ministere precum Apărare, Externe, Justiție, Transporturi sau Dezvoltare, dar ar putea renunța la portofolii precum Educație, Sănătate, Muncă, Tineret și Sport, Agricultură și Cultură.

Pe de altă parte, Alianța USR PLUS vizează două ministere importante, respectiv Finanțe, unde ar putea fi ministru Claudiu Năsui sau Anca Dragu, precum și Ministerul Dezvoltării.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos