Stiti ce e un expert? Este o persoana care a facut toate greselile posibile intr-un domeniu foarte restrans de activitate. Acum ca v-am zis, intrebarea este cati experti cunoasteti in Romania? Exista trei variante de raspuns: a. 19 milioane; b. 15.000; c. membrii guvernului, oricare ar fi „culoarea” lui. Bine, in functie de domeniul adus in discutie, oricare dintre raspunsuri poate fi corect. De exemplu, in fotbal pare justificat sa alegem varianta „a”. Daca e sa ne referim la economie este corect sa incercuim „b”. Daca vorbim de autostrazi, toate raspunsurile sunt corecte iar explicatiile sunt la indemana fiecaruia.
Detaliind acum – Varianta „a”: toata tara asta s-a saturat sa calatoreasca pe drumuri europene de tip comunal sau nationale de tip forestier. Varianta „b”: a fost odata ca niciodata o perioada in care electronistii faceau agricultura, ginecologii, zootehnie iar hotii, finante – banci. Si uite-asa, am ajuns la varianta „c” unde e nevoie de mai multe explicatii. Dupa 1990, ne-am apucat sa facem reforma dar nu ne-a interesat infrastructura. A venit momentul 1996, am continuat reforma si stiti ce s-a intamplat (vezi varianta „b”). Dupa 2000 a trebuit sa dam americanilor ce era al americanilor, nu de alta dar era musai sa intram in NATO. Cazul Bechtel este simplu, nu a fost licitatie dar oricum nu s-a inghesuit altcineva. Iar Bechtel e Bechtel, nu e un SRL de apartament. Americanii au fost multumiti dar din pacate pentru ei a venit momentul UE. Astora ce sa le mai dam? Pai ce-aveam noi mai valoros, adica tot autostrada „Bechtel”, o afacere babana, de 2, 3 pana la 10 miliarde de euro. Chestia cu securizarea frontierelor era un moft pe langa autostrada de mai sus da’ nu se putea sa ne luam numai de „Brasov-Bors”…
Ma intreb, daca o fi sa intram in OPEC, alora ce-o sa le mai dam? Logic, tot autostrada „Bechtel”. Si uite-asa, drumul cu pricina o sa ajunga mai ceva decat leul greu. Sa ne intoarcem la cazul „Bechtel”. Luni va fi reziliat contractul. Mai exact, ce-a mai ramas din el pentru ca si ministrul Anca Boagiu a reziliat vreo 4 tronsoane din 8 cate erau. Americanii nu ne vor da in judecata daca este sa le dam ceva maruntis, 30-40 milioane de euro.
Asadar, noi cu ce ne alegem? Am cheltuit 1,3 miliarde de euro pentru 52 de kilometri de autostrada. Adica peste 20 de milioane per kilometru. Mai adaugam impresia proasta pe care o facem cu aceasta poveste (demna de studiu de caz la academiile economice din lume), rostogolita cu nesimtire de la o guvernare la alta. Bun. Ce am obtinut? Un drum de doi lei … nepretuit. Si ajungem la concluzia ca tot circul ne-a costat mai mult decat autostrada insasi. Dar, la urma urmei la ce ne trebuie infrastructura rutiera? Doar atata timp cat nu-ti pasa unde esti, nu te poti rataci.
Stiati ca ? (varianta „de drum”)
… valoarea proiectului, la semnare, era de 2,2 mld. euro?
… valoarea proiectului la inceperea lucrarilor, un an mai tarziu, era de 3,4 mld. euro?
… ritmul de lucru a fost de 6 km/an?
… in acest ritm s-ar fi terminat autostrada in 2073?
… Mircea Pop, actualul sef la CNADNR era adjunct la CNADNR la momentul semnarii contractului cu Bechtel?
… la „constructia” autostrazii au fost implicati 2.000 de subcontractori si furnizori?
… in Romania ar fi trebuit construiti potrivit legilor in vigoare peste 9.600 km de drumuri expres si autostrazi
… in Croatia, Bechtel a construit o autostrada de 400 de kilometri cu 4 milioane de euro/km (inclusiv pe relief muntos si cu un proces de deminare)?