Acasă Social Avertizare ANM: Romania va fi sub SECETA in iulie si august!

Avertizare ANM: Romania va fi sub SECETA in iulie si august!

142

1secetaDirectorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu a declarat ca zona de sud-est a Romaniei se va afla sub seceta in lunile iulie si august, potrivit prognozei in ceea ce priveste rezerva de umiditate din solul agricol.

URMARESTE-NE PE YOUTUBE

‘In ceea ce priveste prognoza valabila in urmatoarele sase luni, la capitolul anul agricol 2013, in acest an se observa ca avem temperaturi mai mari decat perioada respectiva a anului precedent. Referitor la precipitatii, in 2011-2012, cantitatile erau mult mai mici decat in acest an. Practic, in luna martie vor fi precipitatii mai mari decat normele climatologice, iar rezerva de umiditate la data de 18 martie, in mare parte din tara, arata ca avem aprovizionare optima comparativ cu anul trecut’, a spus Sandu.

Oficialul ANM a punctat, totodata, estimarile de precipitatii prognozate pana in luna august, caracteristice fiecarei luni in parte.

‘Ca estimari de precipitatii, in aprilie acestea vor fi, daca nu peste normele climatologice, cel putin egale cu acestea. In mai, vor fi cantitati mari de precipitatii, iar in iunie acestea vor fi cel putin egale cu normele climatologice. Deja din luna iulie cantitatile de precipitatii vor fi mult sub normele climatologice. In august, prognoza arata mult mai rau si imi doresc sa nu se realizeze pentru ca daca productia de grau va fi buna din punct de vedere al rezervei de umiditate, pentru porumb si celelalte culturi vor fi probleme. Concluzia este ca prognozele actuale si rezerva de umiditate pentru lunile iulie si august, trebuie sa ne asteptam ca toata zona de sud-est a tarii sa fie sub seceta. Ne dorim sa nu se realizeze, dar dupa cum au evoluat lucrurile in ultimi ani se pare ca vom avea o seceta la fel de puternica ca in anul anterior’, a subliniat Ion Sandu.

Acesta a precizat, totodata, ca masuratorile meteorologice se realizeaza in anumite conditii standard, iar masurarea temperaturii direct la nivelul asfaltului nu are nicio valoare.

‘Intreruperea masuratorilor intr-o tara presupune alterarea prognozei. Masuratorile meteorologice coordonate de Organizatia Mondiala de Meteorologie se fac in anumite conditii standard pentru a compara temperatura de la Bucuresti cu cele din alte orase. Deci, nu poti veni cu termometrul la Piata Unirii sa masori temperatura de la nivelul asfaltului, ca nu are nicio valoare. Trebuie sa analizam criteriile comune pe baza studiilor climatologice din fiecare tara atunci cand vine vorba despre emiterea de Coduri. Personal, spun ca in Romania se respecta criteriile atunci cand se emite Cod Galben, Portocaliu sau Rosu’, a declarat Sandu.

Administratia Nationala ‘Apele Romane’ (ANAR) si Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) organizeaza, vineri, la Bucuresti, forumul dedicat Zilei Mondiale a Apei si Zilei Mondiale a Meteorologiei.

Evenimentul, realizat in colaborare cu Academia de Stiinte Agricole si Silvice ‘Gheorghe Ionescu-Sisesti’ (ASAS) si Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila (GIEDD), ii va avea ca invitati, printre altii, pe Rovana Plumb – ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Lucia Ana Varga – ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Liviu Dragnea – ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Ion Iliescu – presedinte al Fundatia GIEDD.

Sursa: agerpres.ro

Articolul precedentSteaua si Dinamo in topul Federatiei Internationale de Istorie si Statistica a Fotbalului
Articolul următorALEGERI IN PDL: Democrat-liberalii isi aleg astazi noul lider!