20.2 C
București
joi, iulie 25, 2024
AcasăACTUALITATEAvocatul Poporului in UE: Tăcerea în privinţa contractului cu Pfizer pentru achiziţia...

Avocatul Poporului in UE: Tăcerea în privinţa contractului cu Pfizer pentru achiziţia de vaccinuri împotriva Covid-19 este o problemă

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Vladimir Putin ar putea ataca Europa in 2024 sau 2025

O sursa de incredere de la una dintre agentiile...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Tăcerea preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la relaţiile sale cu producătorul de medicamente Pfizer, care a condus la cel mai mare contract pentru vaccinuri împotriva Covid-19 al UE, afectează încrederea publicului şi este o problemă care nu va dispărea, a declarat ombudsmanul Emily O’Reilly, transmite Reuters, citată de News.ro.

”Trebuie să auzim ce s-a întâmplat, altfel va dura. Pur şi simplu nu va dispărea”, a spus Emily O’Reilly într-un interviu, făcând referire la ancheta procurorului UE privind achiziţionarea de vaccinuri de către bloc şi planurile comisiei Covid a Parlamentului European de a organiza mai multe audieri pe această problemă.

Într-un interviu acordat publicaţiei New York Times în aprilie 2021, von der Leyen a dezvăluit că a făcut schimb de mesaje cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla, timp de o lună, în timp ce contractul era în curs de negociere, ceea ce a dus la apeluri pentru publicarea acestora.

Comisia a declarat în iunie 2022 că nu mai are textele, ceea ce a atras ulterior critici din partea ombudsmanului UE.

O’Reilly a susţinut că mulţi oameni ar înţelege de ce von der Leyen l-a abordat pe Bourla pentru a pleda cazul Europei pentru vaccinuri, deoarece zeci de mii de oameni de pe continent mureau din cauza Covid-19.

Dar secretul alimentează suspiciunea, a spus ea.

”Este cadoul care continuă să-l ofere oamenilor care sunt ostili UE şi care sunt anti-vax, pentru că poate alimenta naraţiunea că ceva este ascuns.”

O’Reilly a spus că Comisia i-a respins cererea de anul trecut de a publica mesaje text schimbate de von der Leyen şi Bourla în lunile premergătoare semnării de către Bruxelles a contractului cu Pfizer şi BioNTech de cumpărare a 1,8 miliarde de doze, în mai 2021.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat pentru Reuters că a ajuns la concluzia, în iunie anul trecut, şi l-a informat pe ombudsman că mesajele text nu au calitatea de document UE eligibil pentru cererile privind libertatea de informare în conformitate cu normele de transparenţă.

”În efortul de a asigura o mai mare certitudine, Comisia lucrează la emiterea de orientări privind instrumentele moderne de comunicare, cum ar fi mesajele text şi instantanee”, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters. Le-a propus altor instituţii UE să facă acelaşi lucru, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Concluziile ombudsmanului desemnat de UE nu sunt obligatorii. Ele pot spori controlul de către alte instituţii şi cetăţeni UE, ceea ce s-a întâmplat în acest caz.

De la declaraţia lui O’Reilly, membrii Parlamentului European şi-au exprimat furia, într-o audiere specială din octombrie, în legătură cu refuzul lui Bourla de a se prezenta la o audiere şi au ameninţat că vor continua cu interzicerea accesului angajaţilor şi lobbyştilor Pfizer în Parlament.

În februarie, New York Times a declarat că dă în judecată Comisia pentru că nu a publicat mesajele text.

Ultimele stiri