Acasă Economie „Baietii destepti” vor 870 milioane lei de la Hidroelectrica. Lichidatorul le da...

„Baietii destepti” vor 870 milioane lei de la Hidroelectrica. Lichidatorul le da zero

44

Valoarea sumelor cu care au dorit sa se inscrie „baietii destepti” in tabelul preliminar al creditorilor Hidroelectrica, companie aflata in insolventa, se ridica la 870,5 milioane lei, pretentiile fiind insa respinse de administratorul judiciar. Singurul trader de energie care a solicitat despagubiri ca urmare a denuntarii contractelor bilaterale a fost Alpiq Romindustries, care a cerut 527,7 milioane de lei, a declarat ieri Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al producatorului de energie.

 

El a spus ca restul firmelor au cerut despagubiri pentru beneficii nerealizate in perioada in care Hidroelectrica a activat clauza de forta majora din cauza secetei. „Toate creantele cerute de baietii destepti au fost respinse in totalitate”, a spus Borza.

 

El a adaugat ca datoriile respinse din tabelul preliminar redactat de administratorul judiciar pot fi admise in cazul unor contestatii, daca acestea sunt aprobate in instanta. Contractele bilaterale de vanzare a energiei produse de Hidroelectrica au „vaduvit” compania de stat cu 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea, potrivit datelor prezentate anterior de catre administrator.

 

Euro Insol a renegociat contractele incheiate cu Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon si Electromagnetica. Administratorul a renuntat la acordurile cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania si Euro P.E.C.

 

Hidroelectrica a activat la inceputul lunii august clauza de forta majora, pentru a doua oara in mai putin de an an, ca urmare a secetei care a dus la scaderea debitelor raurilor. Forta majora la Hidroelectrica a fost instituita si in perioada septembrie 2011 – mai 2012.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos