Acasă Politica Basescu se intoarce! La Cotroceni

Basescu se intoarce! La Cotroceni

42

Mult asteptatul verdict al Curtii Constitutionale a Romaniei ( CCR) a venit. Judecatorii au constatat că la referendumul din 29 iulie nu au participat cel puţin jumătate plus unu din persoanele înscrise în listele electorale permanente pentru ca acesta să fie valabil în conformitate cu prevederile art. 5, alin. 2 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Prin urmare s-a decis invalidarea referendumului.

 

Hotararea CCR ii permite lui Traian Basescu sa revina la Palatul Cotroceni. Intr-un comunicat emis de CCR, se arata ca Băsescu îşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de preşedinte al României de la data publicării hotărârii Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie în Monitorul Oficial. Din acel moment inceteaza interimatului lui Crin Antonescu.

Imediat dupa ce a fost facut public verdictul CCR, Crin Antonescu a declarat ca că atât el, cât şi membrii PNL vor respecta aceasta decizie. “Cursul procedurilor care urmează va fi parcurs, nimeni nu pune la îndoială respectarea hotărârii CCR. Considerăm hotărârea nedreaptă pentru că ignoră o majoritate reală a cetăţenilor care ar fi trebuit să constituie cvorumul. (…) CCR a refuzat să ia act că cel puţin peste 2 milioane de alegători români nu puteau figura în listele permanente şi nu puteau fi luaţi în calcul la cvorum”, a explicat Crin Antonescu, într-o declaraţie de presă la sediul PNL.

Cu acesta ocazie el a anuntat ca nu se retrage din politica. “Nu mă retrag din politică, pentru că Traian Băsescu a fost demis în realitate, pe fond, de majoritatea cetăţenilor români. (…) Astăzi rămân şi eu şi PNL în serviciul oamenilor care sunt nedreptăţiţi (…) care şi-au spus cuvântul şi care şi l-au spus copleşitor. Eu nu fug în faţa combinaţiilor de putere pe care Traian Băsescu le face”, a punctat Antonescu.

El a precizat că îşi va relua activitatea de preşedinte al PNL şi copreşedinte al USL.

”Cum aş putea pleca în momentul în care doamna Monica Macovei anunţă public lista cu oamenii politici care trebuie arestaţi pentru că au iniţiat o procedură democratică susţinută de 8,5 milioane de oameni. Cum aş putea să le cer să creadă în democraţie, în puterea votului, să creadă în continuare în faptul că România este o ţară independentă dacă eu aş fugi. (…) O aştept pe doamna Monica Macovei să mă aresteze, aştept Parchetul partid sau partidul Parchet care impune minoritar voinţa sa românilor să mă aresteze, pe mine şi pe toţi cei care suntem în slujba acestor oameni”, a completat presedintele interimar.

Întrebat dacă ar putea fi luată în calcul o nouă procedură de suspendare în cazul preşedintelui Traian Băsescu dacă acesta nu respectă litera Constituţiei, Antonescu a răspuns: “Fără doar şi poate”.

 

Mai mult, el a tinut sa precizeze ca PNL nu va coabita cu Traian Băsescu, punctând că această decizie nu va afecta stabilitatea guvernamentală.”Nu putem să punem problema coabitării, pentru că nu este vorba de coabitarea noastră cu Traian Băsescu, ci este vorba de coabitarea acestor 7,5 milioane de români şi aceşti oameni nu mai doresc să coabiteze cu Traian Băsescu. Traian Băsescu poate să coabiteze cu Parchetul General, cu majoritatea CCR, serviciile secrete, instanţe internaţionale, nu mai poate coabita cu 7,5 milioane dintre români – o majoritate copleşitoare a corpului electoral care a fost şi rămâne activ în România – şi ca atare nu mai poate coabita cu noi, pentru că obligaţia noastră politică nu este faţă de Curtea Constituţională, Traian Băsescu şi prietenii săi dinăuntru şi din afară, ci este faţă de aceste 7,5 milioane de oameni”, a afirmat Antonescu.

 

Decizia CCR va fi respectata

 

Si premierul Victor Ponta a iesit public si a spus că decizia CCR va fi respectată, dar a adăugat că Traian Băsescu este un preşedinte ales cu 5 milioane de voturi, iar pentru demitere s-au pronunţat 7 milioane.

 

”Este o decizie care sper şi îmi doresc să pună capăt unei crize politice care a făcut rău României şi care în mod sigur va lăsa urme în societatea românească. (…) Traian Băsescu este preşedinte ales cu 5 milioane de voturi şi demis cu 7 milioane. Vocea poporului a fost foarte clară. (…) Decizia CCR va fi respectată şi implementată, însă suntem obligaţi să constatăm efectele acestei decizii – o decizie nedreaptă, împotriva legilor democratice, a majorităţii absolute a cetăţenilor români care au votat pentru o schimbare de regim politic. (…) Din punctul de vedere al Guvernului, referendumul a confirmat voinţa poporului român, a fost organizat corect şi a fost un succes pentru cei care cred în democraţie şi cei care cred că prin votul lor trebuie să-şi exprime opţiunea într-o ţară democratică”’, a explicat seful Guvernului.

 

Ponta şi-a exprimat regretul că a acceptat menţinerea cvorumului de 50% la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu. „Dacă aş fi ştiut atunci că ceea ce domnul Antonescu şi cu mine cu bună credinţă am făcut acceptând cvorumul de 50% va fi folosit cu rea credinţă de Traian Băsescu, care a boicotat referendumul şi de judecătorii de la Curtea Constituţională – cei şase care nu au vrut să ţină cont de realitate – da, asta regret, că ne-am lăsat cu toţii păcăliţi de nişte oameni necinstiţi”, a declarat Ponta.

 

El a adăugat că acum nu ar mai accepta această situaţie.”Dacă aş avea, cum am acum, proba relei credinţe atât a domnului Băsescu, cât şi a celor şase judecători, nu aş mai accepta acea păcăleală. (…) Noi am crezut că trebuie să fim de bună credinţă, însă când eşti de bună credinţă cu un hoţ, rămâi fără portofel”, a afirmat premierul.

 

Ponta a susţinut că Traian Băsescu este incapabil de dialog şi că nu acceptă să fie sclavul său.”Domnul preşedinte Traian Băsescu e incapabil, uman, de a avea relaţii de dialog, or, eu nu sunt sclav, nu sunt nici Blaga, nici Neamţu, nici Ungureanu şi nu o să fiu niciodată sclavul domnului preşedinte Băsescu. Când vrea sclavi, îi găseşte”, a spus Victor Ponta.

 

Seful Guvernului a anuntat ca va propune o reformă constituţională “”amplă” care are ca scop, în primul rând, delimitarea clară a puterilor preşedintelui faţă de Guvern.

”Voi propune în cadrul Guvernului, după care, evident, Parlamentului şi poporului român, o amplă reformă constituţională care să asigure pe viitor că România (…) nu mai poate fi o ţară la bunul plac al unei singure persoane care îşi construieşte un regim represiv cu care poate lupta împotriva voinţei clar exprimate în mod democratic de către poporului român. Este foarte clar că în noul sistem constituţional trebuie să avem atribuţii mult mai clare ale preşedintelui, ale Guvernului, ale Parlamentului, trebuie să avem cu adevărat un sistem de control între puterile statului şi trebuie să găsim toate metodele constituţionale, democratice pentru ca pe viitor tragedia produsă poporului român de regimul Traian Băsescu să nu mai poată fi repetată”, a afirmat Ponta.

 

El a explicat că proiectul de revizuire a Constituţiei pe care îl are în vedere va avea şi prevederi care să ducă la depolitizarea Curţii Constituţionale.

Razboiul politic trebuie sa inceteze

La randul sau liderul PD-L,Vasile Blaga, a declarat că este timpul ca războiul politic să înceteze şi a cerut USL să renunţe la ”metodele de guvernare care au pus la grea încercare societatea românească”.

 

”A fost profund afectată economia, moneda naţională şi viaţa fiecărui român au fost puternic zdruncinate. (…) PDL îşi declară disponibilitatea de a coopera cu toate forţele politice pentru revenirea la normalitate, legalitate şi valori europene. (…) Cerem USL să renunţe din acest moment la metodele de guvernare care au pus la grea încercare societatea românească. (…) E timpul ca războiul politic să înceteze”, a punctat Blaga, într-o declaraţie susţinută la sediul central al PDL, după invalidarea referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos