Politia Romana vrea sa implementeze pana la Craciun un sistem IT de recunoastere faciala a persoanelor, destinat activitatilor criminalistice de achizitie, comparare si verificare a imaginilor digitale faciale ale suspectilor, condamnatilor, persoanelor cu identitate necunoscuta, persoanelor disparute si cadavrelor cu identitate necunoscuta intr-o baza de date cu fotografii faciale organizata la nivelul Politiei Romane, arata datele publicate marti in Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Solutia IT va trebui sa permita identificarea persoanelor din imagini, chiar daca acestea poarta cagula sau burka, informeaza Hotnews.ro.

 • Sistemul va permite introducerea/preluarea de imagini faciale digitale in/din baza de date organizata la nivelul Politiei Romane si va permite cautari/verificari/comparatii ale acestora cu cele provenite din diferite surse (CCTV, webcam, telefoane mobile, ATM cam etc.) realizand recunoasterea persoanelor.

Politia Romana a demarat o licitatie deschisa pentru implementarea unui sistem informatic numit NBIS (National Biometric Identification System), contract cu o valoare estimata cu TVA de peste 5,1 milioane lei (peste 1,1 milioane de euro), potrivit datelor publicate marti in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). (Anunt de participare numarul 170104/27.09.2016)

 • Cum va functiona noul sistem de recunoastere faciala – Date din Caietul de sarcini

„In contextul obligatiilor si angajamentelor Politiei Romane, ce rezida din aplicarea Aquis-ului Schengen, Sistemul NBIS (National Biometric Identification System) va oferi posibilitatea asigurarii functionalitatilor de identificare criminalistica, precum si extinderea acestora prin interconectarea cu alte sisteme (ex. SISPOL, Sistemul informatic al IGI etc.).

NBIS (National Biometric Identification System) urmareste implementarea unui sistem informatic care:

 • va permite introducerea/preluarea de imagini faciale digitale in/din baza de date organizata la nivelul Politiei Romane si va permite cautari/verificari/comparatii ale acestora cu cele provenite din diferite surse (CCTV, webcam, telefoane mobile, ATM cam etc.) realizand recunoasterea persoanelor.
 • – opereaza cu rezolutia minima a imaginilor cautate/procesate de 32 pixeli intre pupilele ochilor.
 • – prin modulul expert de examinare avansata se va realiza procesarea suplimentara a imaginilor persoanelor cu fata partial acoperita sau fotografii cu rezolutie scazuta, provenite de la persoane suspecte si persoane cu identitate necunoscuta (ex: care poarta ochelari, si-au lasat barba, parul lung etc.).
 • – va permite efectuarea controlului calitatii imaginii introduse prin repozitionarea corecta a axei pupilelor ochilor, aspect important in utilizarea eficienta a algoritmului de recunoastere faciala, precum si recompunere tridimensionala a imaginilor faciale putin vizibile sau partial obturate.
 • – va fi compatibil cu standardul ISO 19794-5 privind imaginile digitale faciale frontale;
 • – va permite introducerea mai multor imagini digitale faciale la aceeasi fisa/caz in lucru;
 • – aplicatia va permite compararea imaginilor provenite din diferitele surse cu cele stocate in baza de date, rezultatul fiind o lista de posibile imagini duplicate, ordonate descrescator dupa probabilitatea de identificare.
 • – va permite un repository comun pentru depozitul de fisiere imagine intre IGPR si IGI, fara duplicarea fisierelor.
 • – va permite posibilitatea utilizarii unor mecanisme comune de indexare a imaginilor intre NBIS si IGI fara duplicarea fisierelor.

In caietul de sarcini se mai precizeaza si ca solutia ofertata va trebui sa ofere capabilitatea de identificare a persoanelor din imagini, chiar daca acestea prezinta:

 • – +/- 15 grade deviatie pe verticala si/sau orizontala, de la imaginea faciala frontala;
 • – schimbari faciale: barba, mustata si coafuri diferite, ochelari (cu exceptia ochelarilor de soare inchisi la culoare);
 • – fata partial acoperita, cu exceptia ochilor (de tip cagula, ‘burka’ etc)
 • – gradiente diferite de iluminare a fetei persoanei (intensitate si culoare);
 • – diferite expresii faciale, inclusiv gura deschisa.

Solutia ofertata va prezenta ca rezultat al cautarii, o lista de imagini (candidati) din baza de date/repository, ordonate in functie de acuratetea/scoring-ul recunoasterii. Eficienta identificarii este considerata cu atat mai mare, cu cat pozitia in lista de imagini este mai apropiata de pozitia ‘1’.

Transparenta face diferenta