Tribunalul Salaj a respins marti cererea ministrului de Interne Lucian Bode de anulare a hotararii prin care Universitatea Babes Bolyai a decis sa-i reanalizeze lucrarea de doctorat, vizata de acuzatii de plagiat, decizia nefiind definitiva. In replica, Bode afirma ca ”lupta pentru adevar continua”.
”Respinge ca nefondata cererea de supendare a executarii Hotararii nr.10/13.12.2022 a Comisiei de etica din cadrul U.B.-B. formulata de reclamantul B. L. N. in contradictoriu cu parata U. B.-B.. Cu drept de recurs in termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Salaj. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei, azi 17.01.2023”, se arata in decizia postata pe site-ul Tribunalului.
In replica, ministrul a scris pe Facebook: ”Lupta pentru adevar continua! Procedural, decizia de astazi a Tribunalului Salaj este una FIREASCA in contextul in care Comisia de Etica din cadrul UBB s-a antepronuntat, inainte ca instanta sa dea un verdict. Este FIRESC ca instanta sa nu mai poata admite solicitarea initiala din moment ce aceasta comisie a emis deja un act, Hotararea nr. 1 de anul acesta, ignorand dosarul aflat pe rolul tribunalului, care urma sa se pronunte. Este evident ca altfel ar fi aratat decizia tribunalului daca Comisia de Etica nu ar fi cedat presiunilor de a fi “partiali si subiectivi”, de a da “un verdict de plagiat fara niciun fel de judecata”, de “a-l arde pe Bode pe rug, in piata publica”, asa cum presedintele Comisiei a recunoscut public”.
In opinia sa, „pentru ca s-au grabit sa dea un astfel de verdict, este LOGIC ca instanta sa respinga solicitarea initiala, care reclama ca fiind netemeinica si abuziva decizia Comisiei de Etica transpusa in Hotararea nr 10/2022″.
”Asa cum altii au ales sa ma discrediteze si eu am dreptul sa imi apar demnitatea. Lupta mea pentru adevar nu se opreste aici, ea abia acum incepe. Ca atare, am formulat o plangere prealabila impotriva Hotararii nr. 1/2023 a Comisiei de Etica a Universitatii Babes-Bolyai, in vederea desfiintarii ei in integralitate, precum si a aspectelor subsecvente statutate in aceasta decizie. In continuare, consider aceasta decizie netemeinica, ilegala si abuziva.
Dintre argumentele retinute in cuprinsul sesizarii, cele mai importante vizeaza urmatoarele aspecte:
Nicio alta decizie nu se poate transforma in cenzorul comisiei de doctorat odata ce aceasta s-a pronuntat si a urmat validarea CNATDCU, Comisia de Etica fiind o alta comisie, in sensul deciziei Curtii Constitutionale.