Acasă Romani in strainatate ”Bunicii sunt din Salaj” – Noul premier al Israelului se trage din...

”Bunicii sunt din Salaj” – Noul premier al Israelului se trage din din Romania

Noul premier interimar al Israelului, Yair Lapid, are origini românești susține ambasada din România, a anunțat Ambasada Israelului în România, printr-un mesaj de felicitare pentru noua funcție, publicat pe Facebook: ”Bunicii materni sunt originari din Cehu Silvaniei, Sălaj, urmași ai unei familii de rabini”, susțin oficialii:

”De mâine, Yair Lapid – יאיר לפיד va prelua funcția de Prim-ministru al statului #Israel Felicitări noului premier 🇮🇱 care are rădăcini românești 🇷🇴 Bunicii săi materni sunt originari din Cehu Silvaniei, județul Sălaj, urmași ai unei familii de rabini. Aflați mai multe detalii despre povestea familiei sale urmărind acest interviu acordat postului Antena1 în timpul unei vizite pe care a făcut-o în #România, cu ani în urmă”.

În vârstă de 58 de ani, Yair Lapid este lider al partidului centrist Yesh Atid, al doilea ca mărime din Knesset, parlamentul unicameral al Israelului. După alegerile din martie 2021 el a făcut parte dintr-un guvern de coaliție de opt partide, cedându-i postul de prim ministru lui Naftali Bennett, cu înțelegere privind o rotație în funcție după doi ani.

Dar coaliția s-a prăbușit după numai doi ani, iar Lapid preia acum interimatul funcției până la alegerile generale din 1 noiembrie – al cincilea scrutin legislativ în mai puțin de cinci ani. Lapid păstrează și funcția de ministru de externe. El a mai fost ministru de finanțe în 2013 – 2014, fiind demis de prim ministrul de la acea vreme, Benjamin Netanyahu.

Lapid are un ilustru antecedent politic în familie: tatăl său Yosef (Tommy) Lapid. Născut la Novi Sad în Banatul iugoslav în 1931 într-o familie de evrei unguri, Tommy Lapid a fost deportat cu familia sa în 1944 de ocupanții naziști în ghetoul din Budapesta. Tatăl său a fost ucis într-un lagăr de concentare, dar Tommy și mama sa au fost salvați de celebrul diplomat suedez Raoul Wallenberg. În 1948 ei au emigrat în Israel.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentProfesorii si-au batut joc de munca elevilor la Bac: Numar urias de note marite dupa contestatii!
Articolul următorRusia a bombardat un sanatoriu pentru copii al Republicii Moldova! ”Exprimăm profunde condoleanțe si păreri de rău”