Acasă Vorba zilei Cand va treziti dimineata, sa nu va apucati de treaba intai, ca...

Cand va treziti dimineata, sa nu va apucati de treaba intai, ca sunteti batjocoriti de satana! Ci sa ziceti: „Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie!” Slaveste-L pe Dumnezeu, ca apoi ai sa ai spor la munca in ziua aceea. Ti-ajuta Dumnezeu, iti intareste si mintea si bratele ca sa lucrezi cu spor, sa te pazeasca de primejdii, de fulgere, de tunete, de accidente, de orice. Roaga-te lui Dumnezeu si porneste la munca cu toata inima. Dar intai roaga-te Lui si ai sa vezi cu cat spor mergi in ziua aceea – Parintele Cleopa Ilie

67

Cleopa Ilie, nascut cu numele de Constantin Ilie (n. 10 aprilie 1912, comuna Sulita, judetul Botosani – d. 2 decembrie 1998, Manastirea Sihastria) a fost arhimandrit si staret la Manastirea Sihastria, fiind un renumit traitor al credintei ortodoxe.

URMARESTE-NE PE YOUTUBE

Parintele Cleopa (pe numele de mirean, Constantin) s-a nascut intr-o familie de tarani, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei lui Alexandru Ilie. Urmeaza cursurile scolii primare din satul natal, facand apoi trei ani de ucenicie duhovniceasca la schimonahul Paisie Olaru, pustnic in Schitul Cozancea.

In decembrie 1929 se alatura obstii schitului Sihastria, alaturi de fratele mai mare, Vasile. Pe 12 decembrie 1932, de ziua Sfantului Ierarh Spiridon, sunt primiti in obstea schitului. In 1935 este luat in armata, in orasul Botosani. In 1936 se reintoarce la schit si este uns in monahism pe 2 august 1937, primind numele calugaresc de „Cleopa”. In iunie 1942 este numit loctiitor de egumen, din cauza starii precare de sanatate a staretului Ioanichie Moroi.

Pe 27 decembrie 1944 este hirotonit ierodiacon, iar pe 23 ianuarie 1945 este hirotonit ieromonah de catre Episcopul Galaction Cordun, pe atunci staret al Manastirii Neamt. Ulterior este numit oficial egumen al Schitului Sihastria.

In 1947, Schitul Sihastria este ridicat la rang de manastire, iar protosinghelul Cleopa Ilie este hirotesit arhimandrit, cu aprobarea patriarhului Nicodim Munteanu. In1948, urmarit de Siguranta, se retrage pentru sase luni in padurile din jurul Manastirii Sihastria, iar pe 30 august 1949, arhimandritul Cleopa Ilie este numit staret al Manastirii Slatina Suceava unde se transfera alaturi de 30 de calugari din obstea Manastirii Sihastria, ca urmare a deciziei patriarhului Justinian Marina.

Intemeiaza la Manastirea Slatina o obste care numara peste 80 de persoane. Intre 1952-1954, este urmarit de Securitate si se retrage in Muntii Stanisoarei, impreuna cu ieromonahul Arsenie Papacioc. Dupa doi ani este readus in manastire, din dispozitia Patriarhului Justinian.

In 1956, revine la metanie, iar in primavara anului 1959, se retrage pentru a treia oara in Muntii Neamtului, unde isi petrece urmatorii 5 ani. Revine la Manastirea Sihastria in toamna anului 1964, ca duhovnic al intregii obsti, si povatuieste fara intrerupere atat calugari, cat si mireni, timp de 34 de ani.

Inceteaza din viata pe 2 decembrie 1998.

Articolul precedentMaricel Pacuraru, Mircea Amaritei si Sorin Barbu sunt urmariti penal in dosarul legat de Realitatea Media!
Articolul următorZiua Mondiala a Nevazatorilor! Peste 100.000 de nevazatori traiesc in Romania!

1 COMENTARIU