Acasă Sanatate Capcana din supermarketuri: „E”-urile din pasta de dinti! Vezi cum sunt codate...

Capcana din supermarketuri: „E”-urile din pasta de dinti! Vezi cum sunt codate tuburile de pasta!

44
  • Curatatul si intretinerea dintilor sunt notificate inca din Antichitate.
  • Egiptenii de pe vremea faraonilor foloseau un amestec din din sare gema, praf de menta si floare de iris.
  • In Evul Mediu se obtinea un fel de pasta de dinti din pulberi de carbon si scoarta de copac amestecate cu miere si diferite substante aromatizante.
  • Spre sfarsitul sec. al-XVIII-lea britanicii au realizat prima pasta dentrifica aplicata cu degetul pe dinti, iar in sec.al XIX-lea prin adaugarea sapunului apare prima pasta de dinti comercializata in borcane si mai apoi in tuburi metalice.
  • In zilele noastre, i se adauga emulsificatori si devine un produs de larg consum utilizat pentru igiena dentara.De atunci i s-au tot adaugat diferite substante pentru a-i imbunatatii calitatile:NaF si SnF cu efect anticarie, TiO si AlO cu efect de albire, enzime, aloe vera si clorhexidina pentru scaderea inflamatiei gingiilor.
  • Specialistii in igiena orala au constata ca printre ingredientele folosite astazi in pasta de dinti, unele s-au dovedit a fi toxice. Retinem ca fluorul nu este indicat in pastele de dinti pentru copii mici, acestia inghitind o parte din pasta de dinti, datorita gustului dulce. Fluorul ingerat in cantitate mare devine periculos.Lauril sulfatul de sodiu, agentul de spumare, usuca mucoasele bucale si predispune la ulcere si iritatii.Triclosanul, agentul antimicrobian utilizat si in deodorante si sapunuri, poate favoriza dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice.Zaharina, indulcitorul artificial, ca si sucraloza, si tagatoza sunt legate de aparitia cancerelor.
  • Putini dintre noi stim sau suntem interesati de calitatea si compozitia pastelor de dinti untilizate.Ingredientele acestora sunt scrise cu litere mici sau deloc, pe noi atragandu-ne, mai ales ambalajul sau pretul …Mult mai pragmatic ar fi investim in sanatatea noastra si sa cumparam o pasta de dinti din ingrediente naturale, cu un bun efect de curatare a dintilor si protejare a gingiilor.
  • Pasta de dinti, utilizata pentru igiena dentara si nu numaii, are se pare niste coduri care indica sursele de provenienta , astfel cele inscriptionate cu o linie verde ar fi naturale, cele cu o linie albastra naturale si cu o componenta medicinala, cele cu linie rosie au componente naturale si chimice de sinteza, iar cele cu line neagra sunt de provenienta chimica in totalitate.

  descărcare

   

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos