9.9 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăSocialSanatateCatalin Hideg - Sanimed - acuza politicienii ca au facut praf sistemul...

Catalin Hideg – Sanimed – acuza politicienii ca au facut praf sistemul sanitar si acum cauta vinovati intre oamenii de afaceri!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Coronavirusul este o provocare ce a scos la iveala cele mai mari neajunsuri ale societatii in care traim. De la natura umana, educatie personala, educatie politica, igiena si pana la coruptia pandemica a sistemelor publice.

Despre aceste lucruri reporterii stireazilei.com au reusit sa vorbeasca cu omul care a dat “lovitura” printr-un contract cu statul pentru furnizarea de masti FFP2, necesare personalului medical din Romania.

Catalin Hideg, fondatorul grupului de firme Sanimed, explica pentru prima data cum a ajuns o firma paravan, care nu are ca obiect de activitate principal comercializarea de materiale de protectie sanitara, sa devina furnizorul celor mai cautate marfuri de pe planeta.

Fondatorul Sanimed arata un sistem total corupt in care politicieni, ofiteri de informatii in rezerva si companii paravan fara nicio legatura cu sistemul sanitar dicteaza cine si cand are dreptul sa incaseze banii publici.

Cum au bagat politicienii spitalele in faliment si o gramada de firme romanesti!?

Datoriile istorice ale spitalelor nu sunt o noutate si daca niciun agent economic nu ar mai furniza produse sau servicii catre spitale cei mai afectati am fi noi, oamenii de rand. Spre exemplu, o statistica centralizata realizata in urma cu douzeci de ani arăta ca datoriile spitalelor erau colosale.

Iata cum a evoluat situatie datoriilor spitalelor cu fiecare deceniu pana in zilele noastre:

La finele anului 2002 datoriile erau de 919 milioane lei noi din care aproape jumatate din bani adica suma de 467 milioane lei erau datorii ale spitalelor catre furnizori.

Dar statul estima ca din datoria totala, se poate achita doar jumatate din arieratele inregistrate, respectiv 452.300.000 milioane lei deoarece diferenta de 467 milioane lei reprezinta datorii rezultate din „managementul defectuos al unor spitale”.

Datoriile au crescut si nimeni nu a gasit o solutie la datoriile spitalelor

Aproape sapte ani mai tarziu datoriile spitalelor erau la cote alarmante 1,3 miliarde de lei.

In loc ca datoriile spitalelor sa se diminueze rostogolirea datoriilor catre furnizori a devenit o practica functionala a sistemului sanitar.

In topul spitalelor cu datorii se aflau:

  1. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures cu 72,5 milioane de lei
  2. Spitalul Judetean de Urgenta Braila cu 33 de milioane de lei
  3. Spitalul Judetean de Urgenta Slatina avea datorii de 26 de milioane de lei
  4. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad avea datorii de 21,8 milioane de lei
  5. Spitalul Judetean de Urgenta Bacau avea datorii de 21 de milioane de lei

Un caz alarmant este cel de la Spitalul Judetean de Urgenta “Sf Apostol Andrei” Galati care a fost executat silit  pentru o datorie de 2,2 milioane lei catre Polisano Sibiu pentru medicamente furnizate intre 2007-2008 si neplatite.

Din rau in mai rau! Topul pe 2013 arata ca datoriile per spital au scazut dar numarul total al spitalelor cu datorii a crescut, la fel si suma totala

In topul spitalelor cu cele mai mari datorii se aflau:

  1.  Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals” Bucuresti cu 21,3 milioane lei.
  2. Spitalul Judetean de Urgenta Alexandria cu 18,1 milioane lei
  3. Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuta” din Cluj-Napoca care avea datorii de 15,9 milioane lei.
  4.  Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca a insumat datorii de 15,8 milioane lei
  5. Spitalul Judetean de Urgenta Buzau cu 10,7 milioane de lei.

In zilele noastre

Nici acum lucrurile nu merg altfel decat in ultimii 30 de ani. Arieratele spitalelor au ajuns la cote alarmante, platile restante fara numar iar pacientii sunt mai mult la mila firmelor care nu solicita insolventa spitalelor…

Spre exemplu, o simpla vizita pe http://transparenta.ms.ro/ va poate convinge ca statul nu va putea sa ajunga curand in momentul zero cu platile la zi fata de furnizori si mai ales chiar fata de bugetul de stat…

La finele anului 2019 in topul datornicilor sunt:

  1. Spitalul Clinic de Urgenta Resita cu 13,1 milioane de lei arierate si 19,9 milioane lei plati restante
  2. Spitalul Clinic Cai Ferate Constanta avea arierate de 11 milioane de lei si plati restante de 11,2 milioane de lei.
  3. Spitalul general C.F.R nr. 2 Bucuresti inregistreaza arierate de 5,8 milioane de lei si plati restante in valoare de 7,3 milioane de lei.

Ne mananca viermii in spitale, nici medicii nu sunt in siguranta, dar pacientii?

In 2019 doar 15% dintre spitalele Romaniei indeplineau conditiile de acreditare. In 2019, 95 la suta dintre spitalele romanesti au confirmat ca au avut pacienti care au intrat cu o boala si au luat o alta, in timpul tratamentului. Dintr-un numar de 147 de spitale evaluate pana in 2018 pana la finalul anului, numai 23 au indeplinit criteriile, conditiile de acreditare. Aceste rapoarte au fost trimise si la cei care detin spitalele, ministerul sanatatii, consiliile judetene.

La aceste situatii financiare adaugati coruptia din spitale

Cel mai elocvent exemplu care poate fi multiplicat la majoritatea spitalelor din Romania este dat de o investigatie la Spitalul din Giurgiu.

”La data de 21 iunie 2018, politistii Inspectoratului de Politie Judetean Giurgiu, ai Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice si ai Directiei Operatiuni Speciale au efectuat 24 de perchezitii, pe raza judetelor Giurgiu, Ilfov si in municipiul Bucuresti, la sediile unor societati comerciale, unitati si institutii sanitare”, se arata intr-un comunicat.

Printre unitatile sanitare perchezitionate de oamenii legii se numara Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Colentina Bucuresti, Spitalul Clinic “Dr. Ion Cantacuzino”, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Giurgiu.

In urma perchezitiilor, au fost ridicate in vederea cercetarilor laptopuri, medii de stocare, carduri de sanatate, cititoare de carduri, medicamente, materiale medicale, pontaje, bani si documente. Din cercetari a rezultat ca, in perioada 2014-2017, mai multe persoane fizice, prin intermediul unor societati comerciale, ar fi decontat servicii de ingrijiri medicale la domiciliul unor pacienti, folosind documente false.

Daca tot suntem in Giurgiu sa ne oprim atentia si la renumita achizitie de masti sanitare de la firma din Giurgiu, satul Uzun, Romwine & Coffee, firma al carei tert sustinator este cunoscuta firma de echipamente medicale Sanimed Impex. Iata cat de pregatit era sistemul sanitar din Romania pentru o astfel de criza sanitara si cum s-a ajuns sa se cumpere cu “orice pret” echipamente care lipseau cu desavarsire din spitalele romanesti.

Practic Sanimed este doar una dintre firmele care subventioneaza statul, care factureaza, plateste TVA, si nu mai incaseaza facturile de la spitale. Evident, nu mai pupa nici certificatul fiscal atat de necesar pentru a participa la o alta licitatie. Asa s-a ajuns ca la licitatie sa participe o firma “curata” dar fara activitate… Iata ce spune artizanul acestei achizitii, Catalin Hideg, care reclama lipsa de responsabilitate a politicienilor care ajung a conduca sectoarele sensibile ale societatii cum este domeniul sanitar.

Catalin Hideg – fondator Sanimed

“Prețul estimat de ONAC era de 24,9 lei. Deci am dat-o cu trei lei mai ieftin. Masca FFP3 a fost 32,9 lei pretul estimat la ONAC si am castigat cu 31,9 lei. Deci am dat-o mai ieftin cu un leu si pe cealalta cu trei lei. Domnul Ponta iese în presă și încercuiește firma Romwine & Coffee și spune ca o firmă care vinde cafea câștigat licitația de nu știu câte milioane de dolari. Asa a început toată presa si s-a inflamat. Eu vă întreb altceva… de ce se inflamat presa așa de tare in condițiile în care eu cumpăr o mască ffp2, cuu contract – il pun la dispozitia oricui mi-l cere – cu 3,6 euro bucata, imultiti cu cursul euro plus transportul, adică vreo 17… nu știu câți lei… și am vândut-o cu 21,9 lei, adica marele profit. Zici ca am castigat, cum spuneau ziarele, de trei ori profit.

O minciuna… la masca FFP3 pe care nimeni nu a reușit să o aducă in România de trei luni si care are trei filtre pentru a proteja oamenii care stau în linia întâi. Am castigat cu 31,9 lei fata de 32,9 lei in condițiile în care eu o cumpăr cu 5,4 euro bucata. Înmulțiți cu cât costă euro acum să vedeți cu cât am cumpărat masca din Turcia! Toată lumea mă înjură că le am văzut de trei ori de patru ori mai scump, că le a cumpărat cu 8 lei de la unifarm. Nu am avut în viața mea nicio legătură cu acest Unifarm.

Am reușit să aducem prin Sanimed aceste măști. Când am avut acest contract semnat am avut curaj să mergem la acest onac și să licităm măștile. Din păcate din cauză că în ianuarie și februarie firma Sanimed – care a vândut foarte multă marfă către spitale românești – datorită faptului că nu a încasat foarte mulți bani nu am putut să îmi plătesc în luna februarie, pe 25 februarie, nu am reușit să plătesc toate datoriile la TVA.

Nu fac parte din niciun partid nu am legătură cu nimenin, nu cunosc pe nimeni… nu că nu cunosc pe nimeni dar cunosc foarte multă lume, dar nu poti să spui că Hideg sau Sanimed este o firmă pe care faci pipi pe ea cand vrei tu la coltul strazii… pentru ca sunt singura firma din Romania cu care se recolteaza probele din gat sau din nas pentru COVID. Batul ala si cu mediul in care se transporta este făcut de mine, de firma mea “de cacat” in care am investit 20 de ani de munca.

Va invit pe toti din presa romaneasca… veniti sa vedeti o fabrica sută la sută romaneasca. Am făcut din fonduri europene investiții de 36 de milioane de euro în această platformă medicală industrială si tehnologică în care am un institut pentru biotehnologii avansate, care înseamnă ultra mega tehnologie pentru cercetare, care nu cred că există foarte multe în Europa. Am făcut un institut de Recuperare Medicală și reconstrucție fisulara pentru reparații de cartilagii si tesut fisular.

Am patru fabrici de producție una de colagen, una de cosmetice, una mase plastice și una medii de Cultură pentru control microbiologic și bacteriologic. Am 2 milioane de euro datorii la banci pentru ca mi-am platit datoriile la stat.

Pentru ca ticalosii astia de guvernanti care au creat arierate imense de la spitale către furnizorii de servicii și produse pentru sistemul sanitar. Anul ăsta, in Ianuarie și Februarie nu cred ca am încasat, fără sa exagerez, am livrat marfa de 200 de mii de euro si nu cred că am încasat mai mult de 10-20 mii de euro. Cum să îți plătești datoriile la stat când nu încasez nimic și in conditiile in care eu platesc TVA la facturare?

Ticălosii ăștia de la guvernare de peste 29 de ani nu au înțeles că România are nevoie de ajutor sau proprietarii români au nevoie de ajutor. In luna februarie pe 25 februarie nu am putut să îmi platesc TVA pentru că nu am avut de unde. Asta pentru că eu am livrat marfă de peste… – fără să exagerez un milion și ceva de euro si am incasat celebra suma de 60.000 de lei. Cât costă TVA și cât costă restul? Și a trebuit să iau în continuare credite de la bănci și Unicredit este martor că nu exagerez – ca să mențin firmă în picioare să plătesc salariile impozitele – iar pe data de 5 martie am plătit datoriile la stat și am ajuns cu certificatul pe zero.” Declara Catalin Hideg, actionar majoritar al Sanimed Impex srl.

In 2018 Sanimed International Impex a avut profit de 2,5 milioane de lei si o cifra de afaceri de 14,8 milioane lei. Compania romanesca are sediul la Calugareni si o serie de brevete de inventie pentru produse inovative unice pe piata din Romania si Europa.

Ultimele stiri