Acasă Dezvoltare personala Catedrala Mantuirii Neamului mai doboara un record mondial

Catedrala Mantuirii Neamului mai doboara un record mondial

Catedrala Mantuirii Neamului detine cel mai mare iconostas ortodox din lume, cu o lungime de 23,8 m si o inaltime de 17,1 m, confirma Academia Recordurilor Mondiale (Academy of World Records), potrivit Agentiei de Stiri Basilica a Patriarhiei Romane.

Catapeteasma Catedralei Nationale a fost realizata sub conducerea pictorului Daniel Codrescu, in decursul anului 2018.

Iconostasul cuprinde 45 de icoane realizate in stil bizantin si asezate pe patru registre. Mozaicul este realizat din tesere fabricate in atelierul Orsoni din Venetia.

Catapeteasma va fi acoperita cu mozaic pe ambele parti, insumand un total de 800 de metri patrati de pictura.

Academia Recordurilor Mondiale mentioneaza ca, dupa ce catedrala va fi pictata integral, va detine cea mai mare colectie interioara de picturi in mozaic.

De asemenea, pe absida altarului este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului (Platytera) din Romania, cel putin, avand 16 metri de la baza pana la varful aureolei.

Catedrala Nationala a fost sfintita la 100 de ani de la Marea Unire si are hramurile Inaltarea Domnului – Ziua Eroilor si Sfantul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei.

Inalta de 120 de metri, catedrala va fi dotata cu opt lifturi.

Clopotele catedralei au o greutate totala de 33 de tone si se afla la o inaltime de 60 de metri.

Catedrala Nationala are 28 de usi de bronz cu reprezentari iconografice, acestea urmand a fi coordonate de un sistem computerizat care va comanda deschiderea automata in caz de alarma. De asemenea, catedrala are un total de 392 de ferestre.

In Altar, in piciorul Sfintei Mese este asezata o lista cu peste 350.000 de nume ale eroilor romani cunoscuti, dar si fragmente din moastele Sfintilor Martiri Brancoveni si ale Mucenicilor de la Niculitel.

Peste 110 milioane euro au fost investiti in constructia „la rosu”.

In prezent, se fac lucrari de pictura in interior, tencuiri si placari cu piatra la exterior. Se lucreaza la subsoluri si la spatiile exterioare ale catedralei, mai informeaza Basilica.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentLa vara scapam de masca, daca ne vaccinam. Anuntul facut de ministrul Sanatatii
Articolul următorVeste bună de la premierul Cîțu: Fără mască pe plajă de la 1 iunie, dar cu distanțare între șezlonguri