Candidatul ACL la Presedintie, Klaus Iohannis, si premierul Victor Ponta, candidat din partea PSD-UNPR-PC, participa in acest moment la dezbaterea televizata organizata de Realitatea TV inainte de alegerile prezidentiale. Primul subiect al dezbaterii este problema romanilor din strainatate care nu au putut vota in primul tur. 

ponta si iohannis alegeri

RARES BOGDAN: Se vor suplimenta sectiile?

VICTOR PONTA: Da, cei din diaspora vor vota. Inainte de toate, este vorba despre cum vedem, eu si domnul Iohannis, viitorul Romaniei in urmatorii 5 ani. Vreau sa ascultam si sa aratam respect pentru toata lumea. Eu cred ca Romania dupa 10 ani de dezbinare, de scandal, are nevoie de pace, de dialog. Prin masurile luate de BEC am alocat sumele necesare din buget ca MAE sa poata asigura toate conditiile pentru alegerile in strainatate. Declaratiile pe propria raspundere nu vor mai fi completate in sectiile de vot. Toti cei din tara si din afara tarii vor putea sa voteze.

Am un document legat de votul din Germania. Stiti cumva cate sectii au fost in Germania, domnule Iohannis? Au fost 5 sectii. Cate sectii credeti ca ar trebui sa fie ca sa fie in regula? 10, 15, 50, 100? Ideea este urmatoarea, ca oamenii care nu au putut sa voteze au o cerere legitima ca ei sa poata vota. Regret, domnule Iohannis, ca nu vreti sa imi spuneti cate sectii ati vrea in Germania pentru ca v-as fi citit ce spune Ambasada Germaniei. Va pot pune la dispozitie documentele

KLAUS IOHANNIS Domnule Rares Bogdan, haideti sa incepem cu inceputul. Multumesc pentru invitatie, am venit la aceasta dezbatere din respect pentru cei care au dorit o dezbatere. Banuiesc ca dumneavoastra v-ati facut un plan, fiindca ati spus de un numar de minute. Am acceptat sa vin la aceasta dezbatere pentru ca dumneavoastra, domnule Ponta, nu ati acceptat o dezbatere pe un teren neutru.

O sa incerc sa dau o lamurire corespunzatoare despre votul din diaspora. Duminica, in jurul orei 12:00, m-a sunat un prieten care voia sa voteze la Munchen. Mi-a spus ca erau 1.000 de persoane. In jurul orei 15:00, m-a sunat sa imi spuna ca sunt 1.500 de persoane. Domnule Ponta, ati organizat alegerile in diaspora intr-un mod execrabil

VICTOR PONTA: Spuneti-ne dumneavoastra cum trebuia sa le organizam.

KLAUS IOHANNIS: Am teancuri de scrisori de la persoane nemultumite ca nu au putut sa voteze. Ati ignorat cu rea-credinta atentionarile, seara au fost bruscati cetatenii romani de catre politiile altor state. Domnule Ponta, dumneavoastra trebuia sa demisionati, nu domnul Ponta.

VICTOR PONTA: Am zambit pentru ca il am, parca, in fata pe Traian Basescu.

KLAUS IOHANNIS: Eu n-am semnat niciun pact.

VICTOR PONTA: In Italia ati fost, in Germania ati fost?

KLAUS IOHANNIS: Nu eu le-am spus sa scoata portofelul.

VICTOR PONTA: Ce s-a schimbat a fost procedura anti-frauda. Ceea ce a trimis BEC catre MAE si a gresit a fost ca a cerut ca declaratiile pe propria raspundere sa fie completate in sedii. Domnul Melescanu a discutat cu cei de la BEC toate procedeele prin care toti romanii sa poata sa voteze pe 16 noiembrie, si asta se va intampla. Ceea ce este important este ca peste 18.000 de sectii au votat fara probleme si ca in diaspora vor vota toti cei care vor dori sa voteze.

RARES BOGDAN: Am o intrebare din partea celor din diaspora: daca se pot suplimenta sectiile?

VICTOR PONTA: Exista alte procedee prin care pot vota.

VICTOR PONTA: Echipa domnului Iohannis foloseste lozinci, pe care le-am mai auzit si la domnul Basescu.

EMMA ZEICESCU: Puteati sa dati o OUG pentru ca romanii din diaspora sa poata vota?

VICTOR PONTA: Conform recomandarilor Comisiei de la Venetia, orice modificare legislativa este considerata motiv de anulare a alegerilor. Am auzit aceasta idee de la domnul Basescu. Se anuleaza alegerile si ramane domnul Basescu presedinte.

KLAUS IOHANNIS: Oameni care si-au sacrificat ziua libera nu au reusit sa voteze. Faptele contra vorbelor, dumneavoastra cu vorbele, ei cu faptele.

VICTOR PONTA: Legat de romanii din diaspora exista abordari diferite. Pentru romanii din Republica Moldova si cei din Valea Timocului Primul-ministru al Italiei vine la

KLAUS IOHANNIS: Aveti multe vorbe, domnule Ponta, romanii din diaspora asteapta fapte, nu vorbe.

VICTOR PONTA: Ce fapte ati facut dumneavoastra pentru ei?

KLAUS IOHANNIS: Este greu sa faci din opozitie.

RARES BOGDAN: Domnule Ponta, de ce nu l-ati demis pe domnul Stanoevici si de ce nu l-ati demis pe domnul Corlatean luni?

VICTOR PONTA: Domnul Tariceanu va decide in privinta portofoliului domnului Stanoevici.

RARES BOGDAN: Cine va fi vinovat daca nu vor vota cei din diaspora?

VICTOR PONTA: Eu voi fi vinovat, ca sa fie multumit domnul Iohannis.

KLAUS IOHANNIS: Cati romani sunt in Italia, domnule Ponta?

VICTOR PONTA: Sunt 850.000.

KLAUS IOHANNIS: Sunt 1 milion 300.000

VICTOR PONTA: Sunt un sustinator al votului prin corespondenta si al votului online din 2016. Pana in 2016 se poate face.

RARES BOGDAN: Domnilor Ponta, Iohannis, urmatorul punct nu a fost comunicat niciunui candidat: este flagelul numit coruptie. Domnule Iohannis, as vrea sa imi raspundeti legat de institutiile cele mai importante ale justitiei. Vreau sa aflu parerea dumneavoastra despre imunitati.

KLAUS IOHANNIS: Vreau sa va spun ca problema privind votul online si votul prin corespondenta a fost respinsa de PSD.

VICTOR PONTA: Cine v-a spus asta?

KLAUS IOHANNIS: Va rog frumos sa nu ma mai intrerupeti.

VICTOR PONTA: Nu suntem slugile dumneavoastra. Cand ati fost la mine in birou erati foarte umil.

KLAUS IOHANNIS: Unde va credeti, la biroul dumneavoastra? Biroul este tara!

VICTOR PONTA: As vrea sa ne tratati cu mai mult respect, pe toti romanii. La mine in birou erati foarte umil.

KLAUS IOHANNIS: PSD-ul a fost impotriva votului prin corespondenta si votului online. In calitate de presedinte, voi garanta statul de drept si independenta justitiei. In privinta statului de drept si a independentei justitiei lucrurile au mers destul de prost. In calitate de presedinte voi lua toate masurile necesare pentru asigurarea acestor 2 lucruri. In privinta ANI, aceasta trebuie consolidata. In tema imunitatii, presedintele beneficiaza de imunitate, cred ca este articolul 92. In aceasta privinta, cred ca trebuie renuntat la acest articol. Presedintele nu trebuie protejat mai mult decat orice alt cetatean. In privinta Parlamentului, nu pot sa accept ca un parlamentar sa nu fie anchetat pentru coruptie. In Parlament se voteaza impotriva urmaririi penale.

VICTOR PONTA: Spre deosebire de vorbele goale, eu pot sa garantez cu fapte. Actualul procuror-general, doamna Kovesi, a fost propusa de mine. Trebuie sa schimbam de discursul dublu, adica de demagogie. Spunea domnul Iohannis de respingerea urmaririi penale de catre Parlament. Vreau sa ii reamintesc domnului Iohannis ca il aveti pe domnul Varujan Vosganian, este in aceasta situatie. Acelasi caz este cu domnul Victor-Paul Dobre, cu domnul Chiuariu si alti domni. Eu renunt la imunitate. Am o intrebare pentru domnul Iohannis: in 2012 a fost lovitura de stat, domnule Iohannis?

KLAUS IOHANNIS: La domnul Vosganian, Chitoiu, Chiuariu, PSD-ul a votat impotriva urmaririi penale. Toate acestea ce ne arata? Ca trebuie sa schimbam legislatia in materie, trebuie sa schimbam Constitutia, aveti perfecta dreptate, este nevoie de o imbunatatire a legislatiei.

Puteti urmari LIVE AICI CONFRUNTAREA CELOR DOI CANDIDATI LA PREZIDENTIALE

Sursa: Mediafax