Acasă ACTUALITATE Ce solutie a gasit Ana Birchall pentru a-i opri pe condamnatii care...

Ce solutie a gasit Ana Birchall pentru a-i opri pe condamnatii care fug din tara

Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, a solicitat luni ministrului Justitiei sa adopte de urgenta o serie de masuri menite sa ii impiedice pe cei condamnati sa mai fuga din tara, „In ultima vreme s-a dezvoltat o noua reteta perfectionata de persoanele condamnate definitiv care fug din tara inainte de punerea in executare a hotararilor judecatoresti”, arata Birchall.

„Este absolut necesar ca ministerul Justitiei (care are drept de initiativa legislativa) sa vina urgent cu o propunere de modificare legislativa care sa permita judecatorului ca si in prima instanta, sa aplice din oficiu si o masura preventiva, precum interdictia de a parasi tara”, subliniaza Birchall.

„Pentru stoparea fenomenului fugarilor se impun masuri urgente ACUM care sa fie in coroborare si cu legea adoptata recent care prevede termenul de 120 de zile pentru pronuntarea si motivarea unei hotarari judecatoresti.

Reiau ce am spus si in martie, lucru valabil si astazi! Poate totusi si ministrul justitiei se trezeste si vine cu masuri si fapte concrete ca de declaratii cu iz de PR personal s-a cam saturat lumea! Poate intelege si domnul ministru ca si pentru a stopa fenomenul fugarilor este nevoie URGENT de aceste masuri, inclusiv modificari legislative!

Asa cum am mai spus, in ultima vreme s-a dezvoltat o noua reteta perfectionata de persoanele condamnate definitv care fug din tara inainte de punerea in executare a hotararilor judecatoresti.

In contextul in care este foarte probabil ca aceasta reteta a fugarilor sa fie practicata consider ca este absolut necesar ca ministerul Justitiei (care are drept de initiativa legislativa) sa vina urgent cu o propunere de modificare legislativa care sa permita judecatorului ca si in prima instanta, sa aplice din oficiu si o masura preventiva, precum interdictia de a parasi tara de exemplu. Asa cum am tot spus, trebuie clarificate cu celeritate masurile, inclusiv cu modificari legislative urgente, care se impun acasa (de exemplu de ce si in ce conditii sunt ridicate, cu destul de multa usurinta, masurile precum controlul judiciar, interdictia de a parasi tara, consemn la frontiera etc.) tocmai pentru a preveni fuga din tara pana la ramanerea definitiva si punerea in executare a unei hotarari judecatoresti! In 2019 incepusem demersurile pentru astfel de modificari si clarificari legislative!

Trebuie retinut faptul ca in acest moment masurile preventive pot fi dispuse si de catre instanta, in timpul judecatii, la cererea Parchetului, in conditiile si scopurile prevazute de lege. Astfel de masuri pot fi dispuse si din oficiu, de exemplu „impiedicarea inculpatului sa se sustraga de la judecata” (care nu este egala cu „impiedicarea inculpatului sa se sustraga de la executarea pedepsei”).

Problema practica invederata de multi judecatori este data de faptul ca o astfel de fapta nu poate fi prezumata de judecator, „fara nicio proba sau indiciu” cu atat mai mult cu cat majoritatea fugarilor, daca nu toti, se prezinta personal in timpul procesului la toate termenele de judecata. Tocmai de aceea consider ca ministrul Justitiei are obligatia sa vina in regim de urgenta cu aceasta modificare legislativa pentru a da atat procurorilor cat si judecatorilor TOATE instrumentele juridice necesare care sa impiedice fuga din tara inaintea unei hotarari judecatoresti definitive!

In caz contrar cei certati cu legea vor continua sa fuga din tara, vor continua sa rada in nas autoritatilor romane din vile luxoase sau locuri exotice, iar statul roman va cheltui resurse financiare importante FARA sa ii aduca inapoi in tara sa isi execute pedeapsa, asa cum ar fi legal! Trebuie actionat acum, prin fapte nu sporuri publicitare si declaratii exclusiv cu iz de PR politic!”, a scris Birchall pe Facebook.

In acest moment, in Italia se afla mai multi fugari de notorietate, condamnati definitiv, pe care autoritatile romane nu reusesc sa-i extradeze. Printre acestia se numara Alina Bica, Dragos Savulescu, fostul ofiter SRI Daniel Dragomir si Sorin Strutinski.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentO fata de 15 ani a cazut de la etajul 4 al unui bloc in Galati si a supravietuit
Articolul următorInca o prestatie indoielnica a Politiei. Dupa cazul de la Onesti si dubla crima de la Pitesti fusese anuntata!